x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator InfoCons: Dioxidul de titan, interzis. În ce produse se găsește

InfoCons: Dioxidul de titan, interzis. În ce produse se găsește

04 Ian 2022   •   22:00
InfoCons: Dioxidul de titan, interzis. În ce produse se găsește

Începând cu anul acesta, folosirea aditivului alimentar E171 – dioxid de titan este interzisă, arată InfoCons. Se găsește în guma de mestecat, produsele de patiserie, supe sau bulion.

E171 este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală. Se prezintă sub forma unui praf alb. Utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produse, este admis a se folosi conform reţetelor în toate categoriile de produse alimentare. Se utilizează şi în pasta de dinţi, ca agent de albire.

Propunerea Comisiei Europene este bazată pe avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară prin care se aduce la cunoștința consumatorilor faptul că E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate.

Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip gumă de mestecat, produse de patiserie, supe, paste tomate tip bulion și suplimente alimentare.

„InfoCons a adus în lumină acest subiect încă din 2019, atunci când Franța a înaintat propunerea de a interzice aditivul alimentar E171. Textul prezentei propuneri va intra în vigoare la începutul anului 2022, în cazul în care nu se vor aduce obiecții din partea Consiliului sau a Parlamentului European până la sfârșitul anului acesta. Eliminarea aditivului alimentar E171 se va realiza într-o manieră treptată în primele 6 luni ale acestui an, ca mai apoi să se aplice o interdicție totală de folosire a acestuia în produsele alimenatare”, potrivit unui comunicat de presă al InfoCons.

„Să nu uitam că orice produs sau substanță într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când cumpăram pentru copiii, părinții sau bunicii noștri”, spune președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

(sursa: Mediafax)

×