x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: La Summitul de la Sibiu trebuie să arătăm că ştim ce vrem cu Uniunea Europeană

Iohannis: La Summitul de la Sibiu trebuie să arătăm că ştim ce vrem cu Uniunea Europeană

07 Mai 2019   •   14:28
Iohannis: La Summitul de la Sibiu trebuie să arătăm că ştim ce vrem cu Uniunea Europeană

Preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte ca joi, la Summitul de la Sibiu, liderii europeni să arate că ştiu ce vor cu Uniunea Europeană şi să transmită un mesaj optimist, care să să arate că cetăţenii UE se vor bucura atât de bunăstare, cât şi de securitate.

"Mesajul nostru este unul foarte clar: este mesajul pe care l-am repetat de foarte multe ori. Eu îmi doresc şi împreună cu mine toţi românii o Uniune Europeană puternică, integrată, orientată spre cetăţean, care garantează şi securitatea cetăţeanului, care permite aprofundarea pieţei unice şi care este generatoare şi de bunăstare şi de securitate pentru fiecare cetăţean. Sigur, lucrurile vor fi mult mai bine detaliate în ceea ce sper că se va numi Declaraţia de la Sibiu pe care o pregătim şi care va fi pusă în discuţie joi, iar după aceea va fi dată şi publicităţii. Eu mi-am dorit de la început şi cred că i-am convins pe cei din Consiliul European, colegele şi colegii mei, să avem o declaraţie foarte optimistă. Suntem în prag de alegeri europene, UE a parcurs şi a rezolvat atâtea crize şi cred că este nevoie de un mesaj de optimism, orientat spre viitor şi care arată că noi, liderii, suntem dispuşi să mergem mai departe, suntem dispuşi să generăm ce promitem, bunăstare şi siguranţă pentru cetăţeni. Şi trebuie să arătăm că noi ştim ce vrem cu Uniunea Europeană. Şi asta vom dovedi joi, aici, la Sibiu", a declarat marţi, la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului s-a declarat mulţumit de stadiul pregătirilor care au loc la Sibiu pentru Summitul UE care va avea loc joi.

Klaus Iohannis a inspectat împreună cu primarul Sibiului, Astrid Fodor, atât clădirea Primăriei Municipiului Sibiu, dar şi cea a Palatului Brukenthal. La Primărie vor avea loc lucrările Summitului UE, iar la Palatul Brukenthal va avea loc dineul oficial.

"În Primărie lucrurile sunt foarte bine pregătite. Şi biroul care a fost al meu este foarte bine pregătit pentru întâlnirile bilaterale pe care le vom organiza. Liderii au spaţii la dispoziţie şi în Primărie pentru întâlniri bilaterale. Există un birou special amenajat pentru preşedintele Tusk, există un birou special amenajat pentru preşedintele Juncker şi este un birou special amenajat pentru mine. Dar şi pentru toţi ceilalţi lideri există spaţii, toate birourile de la etajul I sunt libere pentru întâlniri bilaterale care vor putea să aibă loc acolo", a arătat Klaus Iohannis.

Preşedintele a dorit să vadă şi cum stau pregătirile din Piaţa Mare şi Piaţa Mică, locuri în care sunt importante forţe de ordine, măsuri de securitate fără precedent pentru Sibiu şi corturi special amplasate pentru jurnalişti, translatori şi alţi participanţi la Summitul UE.

În 9 mai, Sibiul va fi, pentru o zi, capitala politică a Uniunii Europene, aici urmând să se reunească şefii de stat şi de guvern din UE. Summitul UE se va desfăşura în clădirea Primăriei Municipiului Sibiu din Piaţa Mare, iar preşedintele Klaus Iohannis va purta discuţii cu oaspeţii săi chiar în biroul pe care l-a ocupat când era primar al municipiului, a anunţat, recent, actualul edil al oraşului, Astrid Fodor.

Conform Ministerului Afacerilor Externe, Summitul din 9 mai, dedicat viitorului Uniunii Europene şi viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019 - 2024, va reuni la Sibiu şefii de stat şi de guvern ai statelor membre UE, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt, circa 900 de jurnalişti şi 100 de traducători. AGERPRES

×
Subiecte în articol: klaus iohannis