x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lacul de la Ocnele Mari creşte zilnic cu zece centimetri

Lacul de la Ocnele Mari creşte zilnic cu zece centimetri

02 Sep 2009   •   00:00

Prăbuşirea controlată a salinei din Ocnele Mari evoluează în parametri normali, nefiind pusă în pericol populaţia din zonă, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, profesorul Florin Zamfirescu, coordonatorul proiectului.



'Este de subliniat faptul că din cavernă s-au scos peste 300.000 de mc de saramură. Noi am preconizat că la final cantitatea maximă ce va fi scoasă din interiorul cavernei va fi de 600.000. Deci am trecut de jumătate. Dar mai mult decât atât, toată cantitatea de steril care s-a prăbuşit formează un fund de lac. Ceea ce înseamnă că fenomenul se stabilizează', a susţinut Zamfirescu, citat de Agerpres.

El a mai precizat că, indiferent dacă nivelul saramurii din crater mai creşte, nu va ajunge niciodată să depăşească cota solului şi să se reverse pe versanţi.

'Mai sunt aproape 10 m până la ţeava de by-pass care ar prelua orice creştere şi ar evacua-o jos în lacul de acumulare. Se poate spune că la nivelul craterului de prăbuşire din câmpul I sonde, nu mai există nici un factor de risc, nici un pericol pentru localnicii situaţi la baza versantului, în aval de craterul de rupere' - a completat profesorul.

Referitor la cota lacului de acumulare de pe firul pârâului sărat, care a ajuns la 266,60, foarte aproape de cota de atenţie de 267, Zamfirescu a arătat că lucrurile evoluează controlat.

'Nivelul lacului creşte încet, aproximativ 10 cm pe zi. La cota 267, va începe preevacuarea lucrurilor oamenilor. Nu această cotă este cea de pericol. Abia la nivelul cotei de 269 se poate spune că saramura din lacul de acumulare ajunge la temeliile celorlalte case. Dar eu vreau să precizez următorul aspect: toată cantitatea de saramură care este acum încă sus în crater, în caverna minei, dacă ar ajunge în lacul de acumulare, tot nu s-ar ajunge la cota de inundaţie de 269', a afirmat profesorul Zamfirescu.

Ploile din ultimul timp, potrivit coordonatorului proiectului, nu au influenţat în mod decisiv procesul, dar venirea toamnei şi implicit a sezonului ploios trebuie luată în calcul în ceea ce priveşte desfăşurarea ulterioară a procesului de prăbuşire controlată.

La Ocnele Mari, a început de o lună un proces amplu de prăbuşire controlată a tavanului salinei din câmpul I sonde.

Cantitatea totală de saramură din interiorul minei care trebuie evacuată este 600.000 mc. Până în prezent a fost evacuată jumătate din această cantitate. O parte a fost uzinată de cei doi agenţi economici, Oltchim şi Uzinele de Sodă Govora. Restul a fost stocată în lacul de acumulare de pe firul pârâului Sărat construit cu acest scop. Capacitatea lui maximă de stocare este de 500.000 mc.

Lacul însă nu poate fi folosit la capacitate maximă, deoarece în zona lui se află aproximativ 20 familii care ar fi trebuit strămutate într-un cartier - Căzăneşti - din Râmnicu Vâlcea, zece familii aflându-se chiar într-o zonă cu factor de risc crescut.

Dată fiind întârzierea lucrărilor la noile locuinţe pentru strămutaţi - întârzieri din cauza finanţării - autorităţile şi specialiştii din zonă se străduiesc să menţină cota din lacul de acumulare la un nivel acceptabil, care să nu inunde aceste gospodării.

Până în prezent, au fost totuşi evacuate trei familii, o casă este inundată iar producţia agricolă este compromisă pentru alte cinci.

×
Subiecte în articol: romania