x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lacul Văcăreşti ar putea deveni arie naturală protejată

Lacul Văcăreşti ar putea deveni arie naturală protejată

05 Iun 2012   •   10:54
Lacul Văcăreşti ar putea deveni arie naturală protejată

Zona Lacului Vacaresti din Capitala ar putea deveni arie naturala urbana protejata, Hotararea de Guvern care va reglementa acest lucru urmand sa fie finalizata in trei-patru luni, a anuntat, astazi, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

"Am decis sa facem aceasta conferinta de presa si sa sarbatorim Ziua Mediului pe malul lacului Vacaresti, in aceasta rezervatie naturala, in aceasta explozie minunata de biodiversitate (...) Impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniul mediului, dar si cu sprijinul autoritatii locale, si ma refer la Primaria Sectorului 4 si Primaria Municipiului Bucuresti, cu sprijinul Guvernului Romaniei, sustinem ca aceasta zona sa fie declarata zona de arie protejata ca o rezervatie naturala. Avem nevoie in mediul urban de rezervatii naturale, avem nevoie de zone de agrement (...) Din punctul nostru de vedere, se presupune ca, pentru perioada de evaluare, avem nevoie de cel putin 3-4 luni de zile pana la prezentarea Hotararii de Guvern spre adoptare in cadrul sedintei Guvernului Romaniei", a declarat Rovana Plumb, conform Agerpres.

Potrivit ministrului Mediului, Hotararea de Guvern referitoare la destinatia lacului Vacaresti va fi aprobata abia dupa ce va exista o clarificare juridica a situatiei proprietarilor terenului, iar exproprierea acestora este exclusa, conform legii.

"Hotararea de Guvern va fi aprobata numai dupa ce vom avea in primul rand o clarificare juridica in ceea ce priveste detinatorii acestor zone. Inteleg ca sunt mai multi proprietari (...) Toti proprietarii din aceasta zona vor fi invitati la Ministerul Mediului pentru a discuta si verifica situatia juridica a fiecaruia dintre ei. Conform legii in vigoare, care transpune normele si reglementarile europene, in momentul in care se instituie arie naturala protejata, proprietarii de terenuri vor fi compensati pentru acele masuri care conduc la conservarea biodiversitatii pe zona respectiva in baza unor planuri de management conform criteriilor si normelor europene. Nu se pune problema exproprierii si sa nu respectam dreptul de proprietate al tuturor celor care detin terenurile in aceasta zona (...) Important este ca toti proprietarii din aceasta zona trebuie sa stie ca nu vor fi expropriati, ca se vor identifica masurile compensatorii", a mentionat Rovana Plumb, care a adaugat ca, la ora actuala, au fost identificate sursele de finantare pentru transformarea Lacului Vacaresti in zona de arie naturala protejata urbana.

"Nu va pot spune cat va costa transformarea acestei zone in arie naturala protejata. Ceea ce va pot spune, insa, este ca am identificat surse de finantare atat prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa 4 Biodiversitate, cat si prin alocarile bugetare in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu", a spus ministrul Mediului si Padurilor.

×