x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Le Monde: Regele Mihai încă face clasa politică românească să tremure

Le Monde: Regele Mihai încă face clasa politică românească să tremure

25 Oct 2011   •   11:19
Le Monde: Regele Mihai încă face clasa politică românească să tremure

In ciuda celor 90 de ani, fostul Rege Mihai "inca face clasa politica romaneasca sa tremure", scrie ziarul francez Le Monde, care relateaza despre evenimentul ce a avut loc in Parlamentul Romaniei, cand fostul suveran a sustinut un discurs istoric in fata forului legislativ.

"Implineste 90 de ani, dar inca face clasa politica romaneasca sa se cutremure", scrie Le Monde.

Jurnalistii francezi prezinta si perioada ultimilor 20 de ani, cand fostul monarh a revenit in Romania dupa 50 de ani si s-a declarat dezamagit cand a revazut Bucurestiul, schimbat total de comunisti.

"Cum au putut sa faca toate aceste lucruri oribile? Ce pacat, nu am mai recunoscut acest oras, nu mai este Bucurestiul meu", excalama Regele despre capitala supranumita "Micul Paris".

Jurnalistii scriu si despre momentul cand statul i-a retrocedat Regelui Palatul Elisabeta, unde in urma cu decenii, comunistii i-au cerut abdicarea.

"Aici, in acest birou, i-am primit. Mi-au spus ca, daca nu voi abdica, vor ucide 1000 de studenti. Ce puteam sa fac?", scrie Le Monde, citandu-l pe fostul rege.

Le Monde a mai scris ca discursul Regele Mihai din Parlamentul Romaniei este un moment important pentru viata politica romaneasca.

"Fostul suveran, gonit de comunisti in 1947, a petrecut marea parte a vietii sale in Elvetia, in asteptarea unei reveniri la tron. In ciuda varstei de 90 de ani, inca spera ca monarhia va fi reinstaurata in tara sa", mai scrie Le Monde.

Exilul regelui a durat pana la caderea regimului marxist, in decembrie 1989. Imediat ce Nicolae Ceausescu a fost executat, monarhul i-a cerut noului presedinte, Ion Iliescu, un fost comunist, restabilirea monarhiei, dar acesta nici nu a vrut sa auda de asa ceva.

In decembrie 1990, regele incearca sa-si forteze norocul si se intoarce in Romania. Dar, la cateva ore dupa aterizarea sa la Bucuresti, intrarea pe teritoriul tarii ii este respinsa din ordinul lui Iliescu. In 1992, reuseste in cele din urma sa vina in Romania, cu prilejul sarbatorii de Pasti, iar un milion de romani au iesit in strada pentru a-l implora sa ramana. Ingrozit de aceasta perspectiva, presedintele Iliescu i-a interzis ramanerea.

De abia in 1997, la un an dupa infrangerea electorala a lui Iliescu in favoarea lui Emil Constantinescu, regele a primit un pasaport romanesc. Noile autoritati nu s-au grabit, totusi, sa-i restituie palatele si proprietatile pe care le-a revendicat. Iliescu a revenit ulterior la carma, in perioada 2000-2004, si a vrut sa-si repoleiasca imaginea de aparatcik, noteaza ziarul francez. In 2001, regele Mihai i-a strans mana vechiului sau dusman, care i-a restituit proprietatile familiei regale, un gest pe care multi monarhisti l-au considerat atunci ca un pact cu diavolul.

Daca analistii sunt de acord ca miscarea monarhista nu mai are suflu, regele Mihai I continua sa creada in ea, Le Monde anticipand o mica furtuna pe esicherul politic al tarii.

Ultimul supravietuitor al sefilor de stat din al Doilea Razboi Mondial a facut apel in discursul sau de marti la clasa politica sa actioneze pentru ca Romania sa-si regaseasca 'demnitatea si respectul' pe scena internationala.

''Uniti intre noi si cu vecinii si fratii nostri, sa continuam efortul de a redeveni demni si respectati''. ''Cele mai importante lucruri de dobandit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea'', a declarat regele Mihai in fata camerelor reunite ale Parlamentului. ''Elita romaneasca are o mare raspundere'', a continuat fostul monarh.

Fostul suveran a laudat progresele realizate de tara sa dupa caderea comunismului in 1989, mentionand indeosebi democratia, libertatile si un inceput de prosperitate. Inainte de a critica conducatorii actuali si tentatia de ''a dispretui etica, a personaliza puterea si ignora rolul primordial al institutiilor de stat', releva Le Monde, potrivit Agerpres.

"A sosit momentul, dupa douazeci de ani, sa avem un comportament public rupt complet si definitiv de naravurile trecutului. Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agatarea de putere si bunul plac nu au ce cauta in institutiile romanesti ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989 ", a spus el.

Alesii prezenti in sala gigantica a Palatului Parlamentului, datand din anii 1980, s-au ridicat in picioare pentru a aplauda discursul fostului rege. Guvernul nu a fost insa reprezentat decat de ministrul justitiei, Catalin Predoiu.

Potrivit Le Monde, presedintele Traian Basescu, care nu isi ascunde ostilitatea fata de fostul monarh, si premierul Emil Boc au preferat sa participe la ceremoniile care marcheaza "Ziua Armatei", de asemenea sarbatorita marti.

×