x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Legalitatea Ordonanţei privind taxa auto, judecată în 20 ianuarie

Legalitatea Ordonanţei privind taxa auto, judecată în 20 ianuarie

18 Dec 2008   •   00:00
Legalitatea Ordonanţei privind taxa auto, judecată în 20 ianuarie

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit ca dezbaterile privind anularea, respectiv suspendarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind taxa auto să se judece împreună în 20 ianuarie, instanţa respingând cererea Comisariatului pentru Societate Civilă de a se soluţiona mai repede acest dosar, informează Mediafax.



Astăzi, consilierii juridici ai Guvernului nu s-au prezentat, iar de partea cealaltă reprezentanţii Comisariatului pentru Societate Civilă au cerut suspendarea OUG şi stabilirea unui termen de judecată mai devreme în cazul legalităţii actului normativ, ei invocând faptul că taxa ar trebui anulată cât mai repede pentru a nu crea prejudicii cetăţenilor. După deliberări, completul Curţii de Apel Bucureşti a decis ca în 20 ianuarie, aşa cum se stabilise iniţial termenul de judecată, să fie luată în discuţie contestaţia CSC, respingând solicitarea acestuia de preschimbare a termenului. În opinia Consiliului Superior al Comisariatului pentru Societatea Civilă, Guvernul a încălcat dispoziţiile articolului 95 al Tratatului Comunităţii Economice Europene (CEE) şi articolele 16, 21 şi 44 din Constituţie, precum şi dispoziţiile legislaţiei comunitare, pentru faptul că taxele impuse prin dispoziţiile OUG 2087 "exced valoarea reziduală a autoturismelor second-hand". De altfel, reprezentanţii organizaţiei au solicitat un punct de vedere oficial din partea Comisiei Europene pe această chestiune de drept. În acţiunea înaintată Curţii de Apel Buucreşti, ONG-ul apreciază că stabilirea unui impozit ori stabilirea de taxe excesive lezează dreptul de proprietate al persoanei, care este garantat de articolul 44 alineatele 1 şi 2 din Constituţie, "în ceea ce priveşte eficienţa efectuării actelor de dispoziţie, scăzând valoarea produsului vandabil sub limita justei valori". Reprezentanţii Comisariatului pentru Societatea Civilă arată că, în aceste situaţii, statul crează contribuabilului un "prejudiciu asimilabil cu cel al delictului civil". În acest sens, CSC susţine că dacă există acte normative ce interzic vânzarea unui produs sub preţul pieţei, pe cale de consecinţă ar trebui să existe şi prevederi legislative privind impozite şi taxe care prin cuantum să nu reducă dramatic valoarea de piaţă a respectivului produs. Organizaţia dă exemplul imobilelor şi modul în care se calculează taxele notariale la vânzare sau donare.

TAXE MAJORATE. Comisariatul pentru Societatea Civilă subliniază faptul că sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale, principiu constituţional care determină ca repartizarea sarcinilor fiscale să nu favorizeze sau să defavorizeze niciun plătitor de impozite şi taxe. "OUG 208/2008 vine să încalce acest principiu, în defavoarea comercianţilor şi a omului de rând care doreşte să achiziţioneze, în limitele posibilităţilor, un autovehicul second-hand, în comparaţie cu cel care achiziţionează autoturisme noi", se arată în acţiunea organizaţiei. Aceasta critică motivul invocat de Guvern în elaborarea OUG 208, de protecţie a producţiei interne de autovehicule, în ideea combaterii şomajului din industria de profil, apreciind că este o demagogie şi vădeşte mai degrabă interesul acestui Guvern de a promova "interese financiare ale unor grupuri de susţinere". Potrivit articolului 95 al Tratatului CEE, niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică direct sau indirect produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu poate aplica produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte produse. "Statele membre elimină sau modifică cel târziu până la începutul celei de a doua etape dispoziţiile existente la intrarea în vigoare a prezentului tratat care contravin normelor menţionate", se mai arată în articolul citat. Totodată, Comisariatul pentru Societatea Civilă cere instanţei să constate, pe cale de excepţie, neconstituţionalitatea OUG 208/2008, implicit ilegalitatea acestui act normativ, apreciind că acesta vine în contradicţie flagrantă cu aquis-ul comunitar, cu tratatele ratificate de România, care au forţă juridică superioară unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului. Taxa de poluare auto a fost triplată începând din 8 decembrie, dar Guvernul a decis, pe fondul protestelor proprietarilor de vehicule programaţi în această săptămână la administraţiile financiare pentru plata taxei de înmatriculare, să amâne majorarea sumei de plată până la 15 decembrie, dată anunţată de altfel iniţial pentru introducerea noilor valori. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care triplarea taxei de poluare auto este amânată până la 15 decembrie a fost publicată, joi seara, în Monitorul Oficial, actul normativ indicând că procedura de restituire a diferenţei către proprietarii de vehicule care au plătit în această săptămână taxa la valoarea majorată va fi stabilită în termen de 30 de zile.
Actul normativ prevede că autovehiculele încadrate în clasa M1 (pentru transportul de pasageri cu cel mult opt locuri pe scaune - n.r.) cu norma de poluare Euro 4 a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 cmc, precum şi toate autovehiculele N1 (pentru transportul de mărfuri cu o masă maximă care nu depăşeşte 3,5 tone) cu norma de poluare Euro 4, care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene în perioada 15 decembrie 2008-31 decembrie 2009 inclusiv sunt exceptate de la obligaţia de plată a taxei de poluare.

Autovehiculelor M1 cu norma de poluare Euro 4 a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 cmc, precum şi tuturor autovehiculelor N1 cu norma de poluare Euro 4 înmatriculate pentru prima dată în afara Uniunii Europene şi care se înmatriculează în România li se aplică taxele majorate. "În cazul taxelor pe poluare pentru autovehicule plătite potrivit OU 208/2008 (intrată în vigoare luni, 8 decembrie - n.r.), diferenţa între taxa stabilită potrivit respectivei ordonanţe de urgenţă şi taxa stabilită potrivit OU 50/2008 (prin care a fost introdusă taxa de poluare, la o valoare de trei ori mai mică), în vigoare până la data publicării OU 208/2008, se restituie", se arată în ordonanţă. Procedura de restituire va fi stabilită prin ordin comun al ministrului Mediului şi al ministrului Finanţelor în termen de 30 de zile. Ordonanţa publicată în 11 decembrie, în Monitorul Oficial, abrogă OU 208/2008 prin care taxa auto era triplată începând cu 8 decembrie. 

×
Subiecte în articol: romania decembrie taxa poluare