Este vorba despre un dambovitean de 34 de ani. Hotul este dat acum in urmarire internationala. Acesta primise mandat de retinere pentru 24 de ore in dosarul furturilor de masini de lux. Tanarul a reusit sa fuga dupa ce i-a expirat mandatul de retinere si dupa ce magistratul a intarziat judecarea dosarului 15 ore.
Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus miercuri inceperea urmaririi penale fata de 37 de persoane, dintre care 3 angajati RAR, 3 agenti de politie si 1 jandarm, pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals, coruptie si abuz in serviciu.
Se efectueaza cercetari cu privire la introducerea in mod fraudulos pe teritoriul Romaniei a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi si Dacia) sustrase sau inchiriate din strainatate, fara intentia de a fi restituite, de catre o grupare infractionala compusa din invinuitii din cauza, conform unui comunicat al Parchetului.
In ceea ce priveste modul de operare, autoturismele erau inchiriate din strainatate de la societati de profil si introduse in tara anterior expirarii perioadei de inchiriere. Pe teritoriul Romaniei actele de provenienta ale masinilor erau falsificate, in vederea inmatricularii ulterioare. Dupa falsificarea documentelor de provenienta, cu ajutorul unor functionari din cadrul RAR si de la Serviciul Inmatriculari, autoturismele erau inscrise in circulatie, dupa care erau valorificate prin intermediari.
Totodata, un alt mod de operare consta in identificarea de autoturisme inmatriculate legal pe teritoriul Romaniei, similare ca model, marca si an de fabricatie celor de provenienta ilicita, in vederea falsificarii ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse in tara in mod nelegal. In acest sens, membrii gruparii beneficiau de sprijinul unor politisti sau alti functionari care faceau verificari in evidentele oficiale si le comunicau datele privind situatia juridica a unor autoturisme.
Cu datele astfel obtinute, membrii gruparii "fabricau" documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de sasiu a autoturismului, verificare care se face doar in cazul instrainarii autoturismului sau in ipoteza expirarii inspectiei tehnice periodice. Scopul gruparii era ca, in final, autoturismele sa fie vandute unor cumparatori de buna credinta in vederea realizarii unui profit.
Prejudiciul retinut de anchetatori depaseste pana la acest moment suma de 200.000 de euro.