Pe Valea Rudăriei, în Munţii Almăjului, se află singura rezervaţie mulinologică din România. Termenul "mulinologie" se referă la ştiinţa care se ocupă cu studiul morilor, iar în Caraş-Severin se află cea mai mare rezervaţie de acest fel din sud-estul Europei.
Citeşte şi Locuri UNICE în România. Peştera lui Zamolxes şi Dracula, sanctuarul mirific al Apusenilor
Generaţie după generaţie, ţăranii din Rudăria au săpat în stânca dură de la poalele Munţilor Almăjului şi au făcut aici tunele în piatră, au construit baraje din trunchiuri de copac şi au creat mici lacuri de acumulare, ridicând apoi mori pe ambele maluri ale râului. Accesul la complexul de mori de apă de pe Valea Rudăriei se face din DN 57B, Iablaniţa- Oraviţa, după localitatea Prilipeţ. Drumul între Oraviţa şi Iablaniţa este bun, iar priveliştea este extraordinară, călătorul traversând practic Munţii Semenic.
Idei de weekend: Pietrele lui Solomon, un peisaj mitic, desprins din legendă FOTO
Accesul către localitatea Eftimie Murgu / Cheile Rudăriei este un pic mai greoi, cei 10 km fiind destul de dificil de parcurs, din cauza drumului. Morile de apă sunt înşirate din localitatea Eftimie Murgu pe firul Rudăriţei, ieşind din sat cale de vreo 2-3 km, ultima moară fiind Moara de la Tunel.
Mai multe detalii despre singura rezervaţie mulinologică din România şi o GALERIE FOTO uimitoare pe RomâniaTV.net.