x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Maramureş / Episcopiei Ordoxe i s-a retrocedat un Palat Episcopal

Maramureş / Episcopiei Ordoxe i s-a retrocedat un Palat Episcopal

30 Mai 2009   •   00:00

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a retrocedat Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului fostul Palat Episcopal din municipiul Sighetu Marmaţiei.



Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Anca Opre, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Baia Mare, că după aproape 60 de ani fostul Palat Episcopal din municipiul Sighetu Marmaţiei se reîntoarce în administraţia vechiului proprietar. "E o clădire cu valoare simbolică confiscată de regimul comunist. Era clădirea în care se săvârşeau slujbele episcopale la aceea vreme, deoarece oraşul nu avea catedrală. Deşi acum în fostul Palat Episcopal funcţionează Palatul Cultural din Sighetu Marmaţiei sunt convinsă că, primăria şi episcopia vor găsi o cale de mijloc pentru a administra bunul dobândit. În urma unei întâlnirii avute IPS Iustinian Chira, episcopul Maramureşului şi Sătmarului am înmânat actul prin care episcopia redobândeşte fostul Palat Episcopal din municipiul Sighetu Marmaţiei", a declarat, Anca Opre, citată de Agerpres. Cu aceeaşi ocazie, reprezentanţii ANRP au avut prima audienţă publică în teritoriu cu persoanele fizice care au deţinut imobile naţionalizate.

La nivelul judeţului Maramureş au fost depuse 2.123 de cereri de retrocedare din care 184 au fost soluţionate prin restituire în natură, 11 în compensare cu alte bunuri, iar alte 463 prin măsuri reparatorii conform legii 247/2005. Alte 723 de cereri au fost respinse, 224 de cereri au fost direcţionate, iar alte 518 au rămas pentru moment nesoluţionate. Valoarea totală a despăgubirilor pentru solicitanţi până acum a fost de 8.423.193,24 lei.

×
Subiecte în articol: observator