România a reuşit să obţină progrese semnificative în câteva dosare legislative vitale pentru cetăţenii europeni, deoarece le asigură condiţii de muncă mai bune, în mai puţin de trei luni de când ţara a preluat Preşedinţia Consiliului UE, a afirmat vineri, la Bruxelles, ministrul Muncii, Marius Budăi, înaintea începerii lucrărilor Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori.
"Pentru România, preluarea preşedinţiei Consiliului UE este o oportunitate extraordinară pentru a-şi arăta sprijinul faţă de proiectul european şi pentru a-şi aduce contribuţia la întărirea proiectului european. Preşedinţia română a Consiliului UE trebuie să se asigure că cetăţenii europeni sunt în centrul preocupărilor în UE", a declarat Marius Budăi.
Referitor la ordinea de zi a Consiliului Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Consumatori, ministrul român al Muncii a apreciat că va fi o agendă încărcată, miniştrii vor discuta despre Fondul european de ajustare la globalizare (FEG), cu scopul de a ajunge la o abordare generală.
Conform informaţiilor publicate pe site-ul Comisiei Europene, Fondul european de ajustare la globalizare furnizează sprijin destinat persoanelor care îşi pierd locul de muncă din cauza schimbărilor majore intervenite în structura comerţului mondial odată cu globalizarea (ex. atunci când o companie mare se desfiinţează sau îşi mută producţia în afara UE) sau din cauza crizei economice şi financiare. Bugetul anual maxim de care dispune FEG este de 150 milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Fondurile sunt alocate proiectelor menite să ajute persoanele disponibilizate să-şi găsească un nou loc de muncă sau să-şi deschidă propria afacere.
De asemenea, Consiliul va desfăşura o dezbatere de orientare privind dimensiunea socială a Europei post-2020 şi se va discuta despre Semestrul european 2019. Se preconizează adoptarea de către Consiliu a unor concluzii privind analiza anuală a creşterii şi raportul comun privind ocuparea forţei de muncă care oferă orientări politice în domeniul ocupării forţei de muncă şi al politicilor sociale. Comisia va prezenta Consiliului o imagine de ansamblu a rapoartelor de ţară din 2019.
Preşedinţia şi Comisia vor informa Consiliul cu privire la pregătirile dedicate summitului social tripartit din 20 martie 2019. Summitul constituie un forum de dialog între instituţiile UE, la nivel de preşedinte, şi partenerii sociali europeni, la cel mai înalt nivel de conducere.
Preşedinţia va informa, de asemenea, miniştrii în legătură cu progresele realizate cu privire la o serie de dosare legislative: noua Autoritate Europeană a Muncii, care are ca scop îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere; propunerea privind transparenţa şi previzibilitatea condiţiilor de muncă, în vederea recunoaşterii dreptului lucrătorilor la informaţii mai cuprinzătoare cu privire la aspectele esenţiale ale condiţiilor de angajare; propunerea privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, al cărei scop este de a îmbunătăţi accesul la formule care permit atingerea unui echilibru între viaţa profesională şi cea privata; propunerea prin care se urmăreşte modernizarea normelor UE privind coordonarea sistemelor de securitate socială; o directivă care vizează protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă şi propunerea de act european privind accesibilitatea, care îmbunătăţeşte accesul pentru persoanele cu handicap. AGERPRES