Vorbeşte de investiţii editoriale într-un an de criză, deşi 2009 a început pentru Jurnalul naţional cu o reducere de salarii de 20%. Spune că nu cunoaşte cifrele de perfomanţă ale ziarului, deşi este director. Recunoaşte că tabloidul vinde, dar speră într-o revenire a publicului la produsele media quality.
- Petrişor Obae: De ce s-a decis scăderea salariilor cu 20%?
- Se aplică şi directorului?
- Vor fi concedieri?
- Care este situaţia financiară a Jurnalului naţional?
- Dar sunteţi directorul ziarului!
- Puteţi spune măcar dacă este pe profit?
Jurnalul Naţional va avea în 2009 cele mai multe proiecte editoriale şi numai. Mie îmi place să cheltuiesc. Sunt în postura unui fiu risipitor. Nu vreau să fac profit, ci calitate editorială.
România s-a manelizat
- Dar dacă nu se resimte şi în vânzări?
România s-a manelizat. A început cu televiziunile, s-a trecut şi la presă, iar în ultimul rând asistăm la manelizarea României. Cei care se bucură că au avut audienţă de Revelion, iar programul a fost cu manelişti, ar trebui să aibă motive de îngrijorare, nu de fericire.
Suntem ca un organism care s-a obişnuit cu drogul. Este greu să revii la normalitate, trebuie să treci prin dezintoxicare. Acum ne paşte sevrajul. Cred, totuşi, că oamenii se vor întoarce la valorile tradiţionale. Când manelizarea şi tabloidizarea vor atinge punctul de vârf, din exces cred că o vom lua în cealaltă direcţie şi vom căuta produsele de calitate.
- Care e soluţia?
“Dacă tot vorbim de reduceri: sunt măsuri de autovindecare”
- Cine sunt vinovaţii?
Cred că, în egală măsură, suntem vinovaţi şi noi, cei care am tolerat, ca mulţi dintre colegi, să facem din meseria de gazetar un fel de funcţionar care vine la serviciu, eventual scrie un articol, pontează şi pleacă acasă.
A fi gazetar presupune talent, sacrificiu şi o dăruire totală. Nu poţi fi jurnalist angajat parţial sau să lucrezi câteva ore pe zi. Trebuie să fii jurnalist 24 de ore pe zi! Un jurnalist nu trebuie să stea într-o carte de muncă. Se face pe viaţă.
Dacă tot vorbim de reduceri: sunt măsuri de autovindecare, într-un fel. Este timpul să rămână în presă doar cei care vor să facă meseria asta ca şi cum nu ar exista alta. Restul e globalizare, reducere de personal, de salarii şi criză mondială.
Anul 2009 va fi pentru Jurnalul Naţional cel mai important, editorial vorbind. Dacă nu voi fi lăsat să fac asta, am să plec, în secunda a doua.
- Bugetul pentru proiecte e modificat, faţă de cum era stabilit iniţial, anul trecut?
- Dar de unde resurse?
articol preluat de pe site-ul lui Petrişor Obae - paginademedia.ro
Citește pe Antena3.ro