Mii de pelerini, din toate colturile tarii, au luat cu asalt Dealul Patriarhiei sa poata spune o rugaciune la moastele Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, ale Sfantului Dimitrie Basarabov, patronul Bucurestilor, si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aparatorii crestinatatii. Chiar daca miercuri dimineata batea un vant aspru, tineri, batrani si copii s-au asezat rabdatori la imensa coada ce se formase pana in apropierea Pietei Regina Maria, de pe bulevardul cu acelasi nume.
In schimb, la capatul liniei de tramvai 32, de la Piata Unirii, era mare vanzoleala. Floraresele imbiau pelerinii sa cumpere tufanici si crizanteme, vanzatori ad-hoc asezasera pe masute felurite obiecte religioase, in timp ce cateva batranici s-au gandit ca, probabil, celor care vor ramane peste noapte li se va face frig, asa ca ofereau, spre vanzare, ciorapi de lana, ilice si caciuli. Insa frigul noptii nu a invins bucuria din sufletele credinciosilor care au ramas, cat a fost nevoie, sa se poata inchina la sfintele odoare aflate in baldachinul de pe colina Patriarhiei, transformata in colina bucuriei. 'E frig, dar rabdam pentru Dumnezeu!', spunea o batranica. 'Sunt aici de la ora 4:30. Ma rog pentru copil, care se numeste Andrei. Ma rog sa ne fie si noua mai bine, ca prea rau am dus-o! Am mai fost la sfintele moaste si ne-a fost bine', adauga Ioana Streang, din Bucuresti. Jandarmii s-au dovedit intelegatori fata de femeile cu copii in brate, astfel ca le-au permis sa treaca dincolo de gardurile de protectie.
Si, chiar daca pe dealul Patriarhiei se aflau mii de oameni, nu s-a creat zarva, ba, din contra, era foarte multa liniste, fiindca oamenii au asteptat, rabdatori, ascultand in liniste si participand cu evlavie, miercuri si joi dimineata, la Sfanta Liturghie, oficiata de zilele Sfintilor Dimitrie, izvoratorul de mir, si Dimitrie Basarabov, pe un podium special amenajat. Ieri, la praznicul Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, la Catedrala Patriarhala a fost hram, iar numarul credinciosilor care au facut aici popas duhovnicesc a fost si mai mare.
Astazi, dupa Sfanta Liturghie, in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei va fi deschisa o interesanta expozitie: 'Sfantul Botez si Sfanta Cununie in arta bisericeasca ortodoxa', ce cuprinde fresce, icoane, miniaturi, broderii, tesaturi, mozaicuri si vitralii.
Tot astazi, la ora 12:00, Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, va fi dus spre inchinare la Catedrala mitropolitana din Sibiu, cu prilejul proclamarii canonizarii Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, unde va ramane pana in dupa-amiaza zilei de 29 octombrie.
Sfintele moaste vor fi duse apoi la Catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia, unde va avea loc proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Simeon Stefan, Mitropolitul Transilvaniei, si vor ramane pana in dupa-amiaza zilei de 30 octombrie.