x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mii de pelerini pe colina bucuriei

Mii de pelerini pe colina bucuriei

de Luminita Ciobanu    |    27 Oct 2011   •   21:00
Mii de pelerini  pe colina bucuriei

Mii de pelerini, din toate colturile tarii, au luat cu asalt Dealul Patriar­hiei sa poata spune o rugaciune la moastele Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, ale Sfantului Dimitrie Basarabov, patronul Bucurestilor, si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aparatorii cres­ti­na­tatii. Chiar daca miercuri di­mi­neata batea un vant aspru, tineri, ba­trani si copii s-au asezat rabdatori la imensa coada ce se formase pana in apropierea Pietei Regina Maria, de pe bulevardul cu acelasi nume.

In schimb, la capatul liniei de tram­vai 32, de la Piata Unirii, era mare vanzoleala. Floraresele imbiau pelerinii sa cumpere tufanici si cri­zanteme, vanzatori ad-hoc asezase­ra pe masute felurite obiecte religi­oa­se, in timp ce cateva batranici s-au gan­dit ca, probabil, celor care vor ra­mane peste noapte li se va face frig, asa ca ofereau, spre vanzare, ciorapi de lana, ilice si caciuli. Insa frigul noptii nu a invins bucuria din su­fle­te­le credinciosilor care au ramas, cat a fost nevoie, sa se poata inchina la sfin­tele odoare aflate in baldachinul de pe colina Patriarhiei, transformata in colina bucuriei. 'E frig, dar rabdam pentru Dumnezeu!', spunea o ba­tranica. 'Sunt aici de la ora 4:30. Ma rog pentru copil, care se numeste Andrei. Ma rog sa ne fie si noua mai bine, ca prea rau am dus-o! Am mai fost la sfintele moaste si ne-a fost bine', adauga Ioana Streang, din Bucuresti. Jandarmii s-au dovedit in­te­le­ga­tori fata de femeile cu copii in brate, ast­fel ca le-au permis sa treaca dincolo de gardurile de protectie.

Si, chiar daca pe dealul Patriarhiei se aflau mii de oameni, nu s-a creat zarva, ba, din contra, era foarte multa liniste, fiindca oamenii au asteptat, rab­da­tori, ascultand in liniste si participand cu evlavie, miercuri si joi dimineata, la Sfanta Liturghie, ofi­ciata de zilele Sfintilor Dimitrie, izvoratorul de mir, si Dimitrie Ba­sa­rabov, pe un podium special amenajat. Ieri, la pra­z­ni­cul Cuviosului Di­mi­trie cel Nou, ocrotitorul Bu­cu­restilor, la Catedrala Pa­triarhala a fost hram, iar numarul cre­din­cio­si­lor care au facut aici popas du­hov­ni­cesc a fost si mai mare.

Astazi, dupa Sfanta Liturghie, in Sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei va fi deschisa o interesanta expozitie: 'Sfantul Botez si Sfanta Cununie in arta bisericeasca ortodoxa', ce cuprinde fresce, icoane, miniaturi, broderii, tesaturi, mozaicuri si vitralii.

Tot astazi, la ora 12:00, Cinstitul cap al Sfantului Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, va fi dus spre inchinare la Catedrala mitropolitana din Sibiu, cu prilejul proclamarii ca­nonizarii Sfantului Ierarh Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei, unde va ramane pana in dupa-amiaza zilei de 29 octombrie.

Sfintele moaste vor fi duse apoi la Catedrala arhiepiscopala din Alba Iulia, unde va avea loc proclamarea canonizarii Sfantului Ierarh Simeon Stefan, Mitropoli­tul Transilvaniei, si vor ramane pana in dupa-amiaza zilei de 30 octombrie.

×