x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministerul Sănătăţii confirmă încă un caz de gripă AH1N1

Ministerul Sănătăţii confirmă încă un caz de gripă AH1N1

03 Iun 2009   •   00:00

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat, astăzi, încă un caz de gripă AH1N1 confirmat în România. Este vorba despre un tânăr din Bucureşti, contact al femeii de 28 de ani care s-a întors de la New York. În prezent, bărbatul este internat în spital şi i se administrează tratament cu antivirtale.

Tânărul s-a prezentat, ieri seară, la Institutul Naţional de Boli Transmisibile "Matei Balş", cu febră mare şi rinoree, potrivit Mediafax.

Probele de laborator au confirmat că acesta este infectat cu virusul AH1 N1.

Probele femeii din cursa aeriană Delta au ieşit negative. Toţi contacţii tinerei de 28 de ani care au participat la petrecerea din data de 30 mai au fost anchetaţi epidemiologic şi sunt in continuare monitorizaţi. Starea lor de sănătate este bună.

Pacienţii internaţi rămân deocamdată în spital. Investigaţiile epidemiologice continuă, potrivit sursei citate.

În ultimele 24 de ore, la nivel european, au fost confirmate 27 de cazuri noi de gripă A/H1N1, totalul ajungând la 605. Cele 27 de cazuri noi au fost înregistrate astfel: 11 în Marea Britanie, 4 in Elvetia si tot 4 în Italia, 3 in Germania si cate 1 caz in Suedia, Olanda, Irlanda, Belgia respectiv Luxemburg. Cazul din Luxemburg reprezintă cazul zero, informează Ministerul Sănătăţii.

Numărul total, în ultimele 24 de ore, la nivel mondial, fără cele înregistrate în Europa, este de 1552 cazuri noi cu un total general de 18.554 de cazuri.

Prietenul tinerei de 28 de ani infectată cu virusul noii gripe a fost externat, marţi. A fost externat, de asemenea, şi tatăl primei paciente infectate cu virusul gripal, respectiv "cazul zero", femeia de 30 de ani venită de la New York în 23 mai.

Restul pacienţilor, respectiv femeia de 30 de ani şi cei doi copii minori ai săi, precum şi tânăra de 28 de ani şi mama acesteia rămân internaţi în Institutul "Matei Balş".

Controlul la avionul Delta care a sosit, marţi, direct din SUA a decurs bine. Toţi pasagerii au completat formularele. O echipă medicală a realizat monitorizarea pacienţilor încă din avion, înainte de debarcare, cu sprijin din partea operatorului de zbor şi a Poliţiei de Frontieră. A existat o singură pasageră care a prezentat simptomatomele bolii încă de acum o săptămână şi căreia i s-au recoltat probe, coform protocolului.

Astfel de controale vor fi efectuate la toate zborurile directe SUA - România, adică de patru ori pe săptămână.

Totodată, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a aprobat printr-un ordin scoaterea unei cantităţi de 100 de cutii din medicamentul antiviral oseltamivir din rezerva strategică a Ministerului Sănătăţii pentru a fi dat în consum către Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş". Această măsură s-a luat în vederea tratării sau profilaxiei eventualelor cazuri care pot apărea în următoarea perioadă în rândul copiilor care au venit în contact cu persoanele cu gripă AH1N1. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator