x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Miron Cozma - Aproape liber

Miron Cozma - Aproape liber

de Miruna Pasa Petru    |    25 Oct 2005   •   00:00
Miron Cozma - Aproape liber

Trei mineriade, o singura pedeapsa si poate un Craciun acasa. Miron Cozma se apropie cu pasi repezi de libertate. Pedepsele primite de "Luceafarul Huilei" au fost reunite, iar calea eliberarii sale conditionate este astfel deschisa.

Miron Cozma se apropie cu pasi repezi de libertate. Pedepsele primite de "Luceafarul Huilei" pentru mineriade au fost reunite, iar calea eliberarii sale conditionate este astfel deschisa.

Curtea de Apel Bucuresti a contopit ieri pedepsele pe care Miron Cozma le-a primit in cazul mineriadelor din 1991 si 1999. Potrivit hotararii, cele trei condamnari, la 18, 7 si 10 ani de inchisoare, s-au transformat intr-una singura, din care "Luceafarul Huilei" ar mai avea de executat doar doi ani, o luna si cateva zile. Magistratii au dat acest verdict dupa ce au scazut din totalul pedepselor partea gratiata anul trecut de fostul presedinte Iliescu si perioada pe care Cozma a petrecut-o deja dupa gratii, adica sapte ani si aproape 11 luni.

INCA PUTIN. Decizia de ieri l-ar putea aduce acasa de Craciun pe ortacul-sef. Si nu oricum, ci scapat definitiv de periplul prin inchisori. Deoarece legea penala romana ii permite acum sa ceara eliberarea conditionata. "Vom face acest lucru in cel mai scurt timp posibil. Miron Cozma a executat deja doua treimi din pedeapsa ramasa dupa contopire, asa ca toate conditiile pentru eliberarea conditionata sunt indeplinite", ne-a declarat ieri avocatul minerului, Adrian Roseti. Pe langa perioada deja executata, Cozma mai trebuie sa indeplineasca si alte conditii cerute de lege pentru eliberarea inainte de termen: buna purtare in penitenciar si dovezi temeinice de indreptare. Acestea vor fi stabilite de judecatori pe baza rapoartelor facute periodic de administratia inchisorilor in care s-a aflat "Luceafarul Huilei".

PEDEAPSA ULTIMA. Miron Cozma a fost reincarcerat la 28 septembrie. Pentru ca tocmai fusese condamnat definitiv la zece ani de inchisoare in dosarul mineriadei de la Costesti. Nu la fel de norocosi sunt ceilalti cinci ortaci condamnati alaturi de fostul lor lider. Dorin Lois, Ionel Ciontu, Vasile Lupu, Constantin Cretan si Romeo Beja au primit cate cinci ani de inchisoare, pe care vor fi nevoiti sa-i execute intru totul. Cu exceptia lui Romeo Beja, aflat in strainatate si dat in urmarire prin Interpol, toti au fost incarcerati.

I-AU RETINUT BODYGUARDUL
Florin Ioan Penciuc, un fost bodyguard al lui Miron Cozma, a fost retinut in Anglia, pe numele lui fiind emis un mandat de extradare de catre Tribunalul Hunedoara. El a fost condamnat, in lipsa, pentru trafic de influenta. Surse neoficiale spun insa ca fostul bodyguard al lui Cozma a fost cercetat si acuzat pentru insusirea de foloase necuvenite, vatamarea corporala a unui ofiter de politie si denunt calomnios formulat impotriva Parchetului si a Politiei Petrosani. Penciuc a fost suspectat si de spionaj, dupa ce s-a constatat ca ar fi avut relatii cu mai multi agenti secreti care lucrau sub acoperire ca instructori de arte martiale. (Monalise Hihn)

×
Subiecte în articol: observator cozma miron miron cozma