Se spune că, suferind din dragoste și fiind înfrântă în război, Cleopatra (69 î.Hr.-30 î.Hr.) a ales viața eternă, lăsându-se mușcată de o cobră egipteană ascunsă într-un coș cu smochine.
Totuși, dramatismul poveștii pe care întreaga lume o cunoaște este pus la îndoială de arheologii din Marea Britanie, ale căror descoperiri sporesc enigma creată în jurul ultimei regine a Egiptului Antic.
Joyce Tyldesley, egiptologă a Muzeului din Manchester, a declarat pentru EL MUNDO că problema morții Cleopatrei îi intrigă pe egiptologi de mai mult timp. Potrivit specialistei, care a cerut opiniile mai multor experți în șerpi, cobra este prea mare pentru a putea fi ascunsă într-un coș cu smochine. În plus, mușcătura nu este atât de eficace pentru a ucide pe loc, ci provoacă o moarte lungă și dureroasă.
Din sursele scrise descoperite până astăzi reiese că regina a ales să părăsească această lume la sfârșitul lui august. La începutul aceleiași luni de vară, Marc Antoniu își găsise sfârșitul în brațele ei, după ce se înjunghiase cu un cuțit la auzul veștii că soția lui nu mai este în viață.
Captivă în propriul palat din Alexandria, fiica lui Ptolemeu XII a preferat să se sinucidă decât să accepte dispariția celei mai iubite persoane și să îi jure supunere lui Octavian.
Cleopatra și-a găsit sfârșitul în prezența servitoarelor sale, Iras și Charmion. Făcând abstracție de cea mai vehiculată ipoteză a suicidului cu ajutorul unei cobre, britanica Tyldesley punctează două scenarii posibile:
„Ar fi putut utiliza un cuțit, metoda cea mai simplă și eficientă, sau ar fi putut folosi veninul extras de la șerpi. În niciun caz nu a fost vorba de un șarpe viu.”
Biografia suveranei care a refuzat să își guverneze țara transformată în provincie romană pare incompletă, în ciuda complexității sale. Cleopatra apare ca o regină evazivă și derutantă, irezistibilă și fascinantă, pe care Hollywood-ul a transformat-o în „la femme fatale”.
În realitate, a fost o femeie extrem de inteligentă, cu vaste cunoștințe de filosofie, medicină, științe naturale și matematică. Poliglotă, a fost primul monarh al dinastiei ptolemaice care a vorbit în egipteană antică.
Totuși, povestea ei reală a fost ștearsă din istorie, iar oamenii au asociat-o până în prezent cu imaginea frumoasei Elizabeth Taylor.
„Și, din păcate, încă sunt ignorate multe întrebări referitoare la Cleopatra. Cine a fost mama ei? Cum a murit cu adevărat? Unde a fost îngropată? Ce s-a întâmplat mai exact în bătălia de la Actium?”, subliniază Joyce Tyldesley.
De fapt, în ciuda faptului că suntem cu toții fascinați de frumusețea ei, niciun egiptolog nu ar putea preciza cum era fizic această femeie.