x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Monumentul "Aripi" urmează să fie amplasat în Piaţa Presei Libere; circulaţia va fi întreruptă temporar

Monumentul "Aripi" urmează să fie amplasat în Piaţa Presei Libere; circulaţia va fi întreruptă temporar

18 Dec 2015   •   11:26
Monumentul "Aripi" urmează să fie amplasat în Piaţa Presei Libere; circulaţia va fi întreruptă temporar

Monumentul "Aripi", dedicat Luptei Anticomuniste, a fost finalizat şi va fi amplasat până la sfârşitul anului în Piaţa Presei Libere, pe locul fostei statui a lui Lenin, informează, joi, biroul de presă al Primăriei Capitalei.

Astfel, în perioada 19 decembrie - 21 decembrie, Primăria Municipiului Bucureşti va transporta cele trei piese componente ale monumentului de la locul execuţiei (Electromecanica S.A - Ploieşti) în Piaţa Presei Libere din Capitală.

Lucrarea are o greutate de 102 tone şi o înălţime de aproximativ 24 de metri, iar soclul acoperit de granit pe care va fi amplasată are o înălţime de şase metri. (În comparaţie, Arcul de Triumf are o înălţime de 27 de metri).

Transportul se va desfăşura etapizat, în fiecare noapte, începând de sâmbătă, cu întreruperea temporară şi locală a circulaţiei rutiere. Unul dintre cele trei transporturi agabaritice pentru care au fost eliberate autorizaţii speciale va circula pe ruta: DN72- centura Ploieşti Vest, Bărcăneşti, Potigrafu, Otopeni, Bucureşti - Piaţa Presei Libere în noaptea de sâmbătă spre duminică, în intervalul orar 19,00 - 6,00.

Celelalte două transporturi vor avea loc pe ruta: DN72- centura Ploieşti Vest, Autostrada A3, Centura Bucureşti - Otopeni - DN 1 - Bucureşti Piaţa Presei Libere. Unul va avea loc în noaptea de duminică spre luni, în intervalul orar 19,00 - 6,00. Celălalt va circula în noaptea de luni spre marţi şi respectiv marţi spre miercuri, în intervalul orar 19,00 - 6,00.

Având în vedere faptul ca acest transport va ocupa întreaga parte carosabilă, participanţii la trafic sunt rugaţi să respecte indicaţiile reprezentanţilor Poliţiei Rutiere astfel încât să nu se producă blocaje în trafic şi, în măsura în care este posibil, să evite utilizarea rutei pe care se va deplasa convoiul.

Monumentul "Aripi" reprezintă trei aripi stilizate cu o structura din oţel inoxidabil. Conceptul artistic a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în urma unui concurs de soluţii organizat în anul 2004.

Municipalitatea a alocat la sfârşitul lunii iulie peste 2,7 milioane de lei pentru monumentul Aripi, un proiect de hotărâre în acest sens fiind adoptat într-o şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

×