x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MOTIVAREA DECIZIEI CCR/Curtea îi sugerează lui Boc calea de urmat

MOTIVAREA DECIZIEI CCR/Curtea îi sugerează lui Boc calea de urmat

de Violeta Fotache    |    17 Ian 2009   •   00:00
MOTIVAREA DECIZIEI CCR/Curtea îi sugerează lui Boc calea de urmat

Ordonanţa care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, declarată neconstituţională de Curtea Constituţională a României (CCR), încalcă Legea fundamentală sub mai multe aspecte, arată instanţa în motivarea deciziei. Curtea Constituţională a României sugerează Guvernului ce ar putea să facă în continuare. În noua lege, obligativitatea restituirii soldelor compensatorii ar putea dispărea.



Analizând excepţia de neconstituţio­nalitate ridicată de Avocatul Poporului, Curtea constată că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 230/2008 pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat şi al celor de serviciu contravine dispoziţiilor constituţionale sub mai multe aspecte. Unele din acestea pun în discuţie constituţionalitatea extrinsecă a actului normativ, în timp ce altele se referă la conţinutul reglementării în sine, dar acestea nu au mai fost luate în seamă.

CONSTITUŢIONALITATE EXTRINSECĂ, DELOC!
Curtea a analizat mai întâi dacă ordonanţa respectă condiţiile de constituţio­nalitate extrinsecă puse în discuţie de Avocatul Poporului, respectiv dacă afectează drepturi fundamentale, contravenind, în consecinţă, art. 115 alin. (6) din Constituţie. CCR a constatat că interdicţiile şi obligaţiile impuse prin ordonanţă afectează prin limitare atât dreptul la pensie prevăzut de art. 47 alin. (2) din Constituţia României, cât şi dreptul la muncă consacrat prin art. 41 din Legea fundamentală. Or, potrivit Constituţiei, aceste drepturi nu pot fi restrânse ori extinse pe calea ordonanţei de urgenţă, astfel că OUG 230/2008 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie. Acesta este motivul pentru care ordonanţa a fost declarată neconstituţională. Stabilind această cauză de neconstituţionalitate, CCR a constatat că nu mai este cazul să examineze şi celelalte încălcări invocate de Avocatul Poporului.

SUGESTII PENTRU GUVERN
Curtea mai arată în motivare că, prin constatarea neconstituţionalităţii OUG 230/2008, "Guvernul nu este împiedicat să promoveze, cu respectarea dispoziţiilor constituţionale amintite mai sus, a principiilor neretroactivităţii legii, nediscriminării şi egalităţii în drepturi şi a celorlalte norme şi principii prevăzute de Constituţie, măsurile necesare cu privire la cazurile şi condiţiile în care pensia poate fi cumulată cu veniturile realizate din muncă".

CE ÎNŢELEGEM?
Analizând motivarea Curţii, înţeleg că, prin urmare, Guvernul Boc poate merge pe ideea interzicerii cumulului pensiei cu salariul de la stat, promovată printr-o lege - aşa după cum premierul Boc a şi anunţat joi seară. Numai că această lege trebuie să respecte toate principiile constituţionale, printre care Curtea le-a numit în mod special pe cele ale nediscriminării şi neretroactivităţii. Or, în opi­nia mea, aplicarea cel puţin a princi­piu­lui neretroactivităţii echivalează cu faptul că, prin noua lege, nu mai pot fi ceruţi înapoi banii obţinuţi ca "solde compensatorii" de unii dintre pensionarii de lux pe care i-a vizat iniţial Guvernul atunci când a promovat ordonanţa buclucaşă.

×
Subiecte în articol: observator