x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nastase, primul premier invinuit

Nastase, primul premier invinuit

de Lavinia Dimancea    |    Violeta Fotache    |    08 Feb 2006   •   00:00
Nastase, primul premier invinuit

Romania are de ieri si un fost prim-ministru pus sub urmarire penala. Adrian Nastase a fost acuzat ieri pentru luare de mita si folosirea in-fluentei pe care a avut-o in scopul de a obtine bunuri pentru sine sau pentru altul. Fostul presedinte al PSD sustine ca este o victima politica.

Romania are de ieri si un fost prim-ministru pus sub urmarire penala. Adrian Nastase a fost acuzat ieri pentru luare de mita si folosirea influentei pe care a avut-o in scopul de a obtine bunuri pentru sine sau pentru altul. Fostul presedinte al PSD sustine ca este o victima politica.

Fostul prim-ministru al Romaniei, Adrian Nastase, a fost ieri pus sub invinuire de procurorii anticoruptie, in dosarul Zambaccian. Informatia a fost confirmata mai intai de avocatul politicianului, Gheorghe Diaconescu. La insistentele presei Departamentul National Anticoruptie a confirmat si el inceperea urmaririi penale fata de Adrian Nastase si alte cinci persoane, pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

Procurorii anticoruptie au refuzat sa ofere orice alte amanunte, deoarece Adrian Nastase nu a aflat oficial care ii sunt, concret, acuzatiile. Singura precizare fiind aceea ca "toate cele sase persoane invinuite urmeaza sa se prezinte la DNA conform celor inscrise in citatiile emise".

ACUZATII. Sursele noastre ne-au precizat insa ca acuzatiile formulate sunt luare de mita si infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000, potrivit caruia "fapta comisa de o persoana cu functie de conducere intr-un partid, sindicat, patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta, autoritatea sa, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani".

REACTIE. "A innebunit lupul!", a fost prima reactie a lui Adrian Nastase, venit in fata jurnalistilor sa dea explicatii dupa ce informatia punerii lui sub invinuire fusese lansata pe piata. El a recunoscut ca a fost invinuit in dosarul Zambaccian si a povestit ca trebuia sa mearga ieri-dimineata la DNA, in cadrul procedurilor de cercetare prealabila, dar cu o zi inainte a fost informat sa nu se mai prezinte. Ieri, insa, a relatat Nastase, a primit o citatie pentru data de 16 februarie. El a precizat ca citatia face trimitere la anumite articole din Codul Penal, care vizeaza infractiunea de luare de mita, dar nu a spus exact la ce se refera aceasta acuzatie. "Nu am inca elementele circumstantiale. Faptele respective imi vor fi prezentate peste doua saptamani", a declarat Nastase, care a adaugat: "Trebuie sa fii bolnav la creier ca sa lansezi o acuzatie de luare de mita la adresa unui fost prim-ministru in legatura cu un eventual secretar de stat sau pe o alta chestiune fara sa existe nici un fel de ratiune pentru a lansa o astfel de murdarie. (...) Sa legi constructia si cumpararea acestui apartament, pe care l-am platit cu o factura, de fapte de coruptie mi se pare o murdarie incalificabila".

CONTRAATAC. Pentru ceea ce i se intampla, Nastase a tunat impotriva actualei puteri, acuzandu-l pe Traian Basescu ca se afla in spatele acestei campanii impotriva sa. "Practic justitia independenta examineaza o anumita fapta indepedent de faptuitor. Politia politica insa fixeaza o anumita persoana si merge pana la capat pentru a obtine condamnarea acelei persoane. Traian Basescu are un tel foarte clar: distrugerea lui Adrian Nastase ca om politic. Dosarul acesta este unul politic si este girat, orientat si comandat de la Cotroceni", a spus Nastase, precizand ca, din informatiile sale, DNA a cerut informatii de la serviciile secrete despre el, dar si despre alti lideri ai PSD.

INDIGNARE
"Trebuie sa fii bolnav la creier ca sa lansezi o acuzatie de luare de mita la adresa unui fost prim-ministru fara sa existe nici un fel de ratiune pentru a lansa o astfel de murdarie. (...) Sa legi constructia si cumpararea acestui apartament, pe care l-am platit cu o factura, de fapte de coruptie mi se pare o murdarie incalificabila" - Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor

INTERCEPTARE
"Telefoanele mele si ale unor colegi au fost puse sub ascultare. Nu cred ca acest lucru este normal", a mai acuzat Nastase. Pe de alta parte, el a sustinut ca DNA "functioneaza la comanda politica" si s-a aratat indignat ca informatiile privind punerea sa sub invinuire au fost remise presei neoficial si considera normal ca intai sa ii fi fost aduse la cunostinta acuzatiile si apoi facute publice. Pentru aceasta situatie, el il vede vinovat pe ministrul Justitiei, Monica Macovei. Nu in ultimul rand, Nastase a avertizat ca de acum incolo se va bate mai agresiv impotriva acestei "actiuni politice murdare" si a tinut sa spuna, cu mana pe inima, ca afacerea Zambaccian a fost una corecta. Administratia Prezidentiala a refuzat ieri sa comenteze afirmatiile presedintelui Camerei Deputatilor. (Carmen Vintila)

INCEPUTUL
La sfarsitul lui august 2004, Alianta PNL-PD a sesizat PNA-ul cerandu-i sa cerceteze legatura dintre achizitionarea de Adrian Nastase (pe atunci prim-vicepresedinte PDSR si vicepresedinte al Camerei Deputatilor) a unui teren al fostului deputat PDSR Gabriel Bivolaru, situat pe Strada Zambaccian. Dosarul a fost clasat si redeschis in noiembrie de noul sef al DNA, Daniel Morar (foto). Cercetarile au fost extinse anul acesta si asupra mostenirii matusii Tamara, procurorii suspicionand faptul ca terenul si o parte din imobilul din Zambaccian ar fi fost achizitionate cu banii matusii Tamara.
×
Subiecte în articol: observator nastase adrian