x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Naţiunea vrea moţiune"

"Naţiunea vrea moţiune"

11 Iun 2010   •   00:00
"Naţiunea vrea moţiune"
Sursa foto: /Agerpres

Reprezentanţii mai multor sindicate au încercat ieri să convingă parlamentarii puterii să voteze moţiunea de cenzură depusă de Alianţa PSD+PC după ce Guvernul Boc şi-a asumat răspunderea în faţa Legislativului pe legile austerităţii. La Craiova, aproximativ 150 de sindicalişti de la BNS Meridian, CSDR şi FSLI au protestat în faţa sediului organizaţiei PDL Dolj.



Protestatarii au huiduit şi au scandat lozinci împotriva Guvernului Boc, solicitându-le parlamentarilor doljeni să voteze pentru moţiunea de cenzură. Ei scandează: "Ieşiţi afară la baie de mulţime", "Trădătorii", "Demisia, demisia", "Naţiunea vrea moţiune", "Hoţii, hoţii". "Noi solicităm parlamentarilor PDL să voteze moţiunea de cenzură. Noi zicem acest mesaj al cetăţenilor din colegiile în care parlamentarii PDL au fost votaţi şi care nu-şi doresc diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%", a declarat liderul BNS Dolj, Victor Peţa, citat de Mediafax.

La Arad, aproximativ 20 de pensionari au pichetat sediul UDMR din municipiu, cerând Uniunii să voteze moţiunea de cenzură, în timp ce cinci persoane au intrat în clădire cu steaguri ale României pentru a discuta cu reprezentanţii UDMR. Ei au declarat că vor doar să ceară parlamentarului UDMR de Arad, deputatul Peter Farago, să voteze moţiunea, însă acesta nu a fost prezent în sediul Uniunii. Anterior, câteva sute de pensionari au participat la un miting în Piaţa Avram Iancu, unde au fluierat şi au strigat lozinci împotriva Guvernului şi a Preşedinţiei, precum "Jos Guvernul, Jos Băsescu".

Aproximativ 40 de sindicalişti şi pensionari au pichetat ieri şi sediile PDL din municipiile Botoşani şi Piatra Neamţ. Ei au scandat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, solicitând, totodată, liderilor democrat-liberali botoşăneni să nu susţină măsurile de austeritate iniţiate de Guvern. În timpul protestului, din sediul PDL Botoşani a ieşit deputatul Cătălin Buhăianu, care a fost interpelat de protestatari, reproşându-i-se că parlamentarii PDL nu sunt interesaţi de problemele populaţiei. Parlamentarul a răspuns că Guvernul a făcut investiţii în diverse obiective şi a prezentat şi un dosar cu investiţiile efectuate în judeţul Botoşani cu fonduri guvernamentale. Sindicaliştii au anunţat că astăzi vor picheta şi sediul PDL Botoşani. La sediul PDL Neamţ, aproximativ 50 de sindicalişti au participat la un protest similar. Aceştia au discutat cu liderul organizaţiei PDL Piatra Neamţ, Laurenţiu Dulamă, care le-a spus că vor putea discuta astăzi cu parlamentarii democrat-liberali despre problemele lor. 30 de sindicalişti au pichetat ieri şi sediul PDL din municipiul Roman, fără să fie înregistrate incidente.

La Târgu Mureş, cei aproximativ 200 de sindicalişti din Învăţământ, Sănătate, Poliţie şi pensionari au pichetat Palatul Administrativ, clădire în care se află cabinetele parlamentarilor din judeţ, Prefectura şi Consiliul Judeţean. Protestatarii au cerut demisia Guvernului. Pe pancartele protestatatilor scria "Cu Băsescu şi Boc progresăm pe loc", "Să trăiţi ca noi în sărăcie", "Âla mic şi ăla chior şi-au bătut joc de popor", "Jos incompetenţii din conducere" şi o caricatură a preşedintelui Traian Băsescu sub care scrie "De ce le-a fost frică nu au scăpat. Le-am tăiat salariile, pensiile, ajutoarele sociale. I-am ciuruit!". Totodată, manifestanţii au scandat lozinci împotriva Guvernului. Preşedintele CNSLR Frăţia, Călin Orlando Cociş, le-a spus protestatarilor că după ce "cetăţeanul Boc", pe care nu îl mai consideră premier, le-a spus românilor că mănâncă mai mult decât produc, sindicaliştii mai au o singură revendicare, respectiv demisia Guvernului, moment în care manifestanţii au început să strige "Jos Guvernul". Liderul sindical a spus că guvernanţii nu discută cu nimeni în afara clientelei politice, iar mesajul pe care îl adresează parlamentarilor este ca marţi să decidă dacă sacrifică poporul sau o "clică politică".

10 lideri sindicali au intrat în cabinetul deputatului PDL Doru Oprişcan şi i-au înmânat un apel în care se arată că, în cazul în care nu votează moţiunea de cenzură, îi condamnă pe cetăţeni la "foame şi sărăcie cruntă" şi pe bogaţi îi ajută să îşi rotunjească veniturile şi mai mult.
Aproximativ 70 de sindicalişti, în mare parte angajaţi în sistemul sanitar, pichetează, joi, sediul PDL Alba, imobil în care îşi au cabinetele parlamentare senatorul Alexandru Pereş şi deputatul Călin Potor. Sindicaliştii au purtat pancarte cu fotografiile parlamentarilor PDL din judeţ şi cu mesaje în care îi îndeamnă să voteze moţiunea de cenzură, informează Mediafax. Totodată, protestatarii scandează lozinci precum "Jos Guvernul", "Jos Boc", "Jos Băsescu", "Hoţii" sau "Afară, afară, cu mafia din ţară". Deputatul Călin Potor a ieşit şi a discutat cu protestatarii.

La Cluj, peste 50 de sindicalişti şi pensionari au protestat în faţa Prefecturii Cluj, având pancarte pe care scrie "Intrăm în greva foamei", "Ardealul nu vă vrea". De asemenea, reprezentanţii Uniunii Judeţene a Pensionarilor au împărţit trecătorilor un apel adresat parlamentarilor din Cluj în care li se cere să voteze moţiunea de cenzură.
La Galaţi, aproximativ 100 de pensionari din Galaţi au participat la un marş de protest intitulat "Marşul Genocidului împotriva Pensionarilor" şi au pichetat apoi Prefectura judeţului, cerând demisia Guvernului Boc şi neaplicarea deciziei de reducere a pensiilor cu 15 procente. Participanţii la miting au strigat lozinci împotriva Guvernului, au incendiat portrete ale preşedintelui Traian Băsescu şi au cântat Imnul naţional şi "Internaţionala".

Pichetele anunţate de marile confederaţii sindicale vor continua până sâmbătă, iar la 15 iunie, ziua în care se va dezbate şi vota moţiunea de cenzură, va fi organizat un miting la Palatul Parlamentului, unde sunt aşteptaţi peste 20.000 de oameni. Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ion Pis, a declarat că la mitingul din 15 iunie vor participa cel puţin 20.000 de oameni, care vor protesta între orele 9:30 şi 16:00, încercând să-i convingă pe parlamentari să voteze moţiunea de cenzură pentru a fi evitate reducerile de pensii şi salarii. Ion Pis a precizat că cei mai mulţi protestatari vor fi între orele 9:30 şi 11:30, când va fi organizat şi un lanţ uman în jurul Parlamentului. De asemenea, participanţii la miting vor protesta la cele trei porţi de intrare în instituţie.

×
Subiecte în articol: observator