x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu îşi apără gazeta de perete Astra

Băsescu îşi apără gazeta de perete Astra

20 Feb 2014   •   10:58
Băsescu îşi apără gazeta de perete Astra
Sursa foto: ROBERT GHEMENT/EPA/Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului, miercuri seara, să revoce “imediat” întreaga conducere a Autorităţii de Supraveghere Financiară pe care a catalogat-o despre “o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă”. Atacul furibund al lui Băsescu, lansat de la Palatul Cotroceni, vine la scurt timp după ce ASF a introdus procedura de administrare specială a companiei de asigurări Astra, deţinută de miliardarul Dan Adamescu. Ancheta ASF a arătat că Adamescu a direcţionat 23 de milioane de euro din banii Astra către finanţarea cotidianului băsist România Liberă. Împrumutul nu a fost restituit încă, dar ASF a impus recuperarea de urgenţă a banilor. 

Răspunsul ASF a venit prin intermediul unui comunicat de presă. Autoritatea de Supraveghere Financiară susţine că a primit avertismente din piaţa asigurărilor că, în cazul unor decizii dure la adresa Astra, liderul pieţei de profil, conducerea instituţiei va fi demisă. Autoritatea de reglementare remarcă faptul că, pentru preşedintele României, ASF este “o cloacă”, iar patronul Astra este “domnia sa”.
____________

ASF, după atacul lui Băsescu: Am fost AVERTIZAŢI că vor fi mari probleme, iar conducerea va fi demisă dacă ia măsuri împotriva ASTRA
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, într-un comunicat de presă, că, la sfârşitul lui 2013, când a fost demarat controlul la societatea ASTRA, conducerea ASF "a primit avertismente din piața asigărărilor" că în cazul în care va lua decizii împotriva societăţii al cărei acţionar majoritar este omul de afaceri Dan Adamescu, va demisă.

Tot în comunicat, ASF susţine că atacul de aseară al preşedintelui Traian Băsescu este "fără precedent" la adresa instituţiei vine în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară "a luat o măsură fără precedent în piața asigurărilor din România. ASF a decis ieri, 18 februarie 2014, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea ASTRA".

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat act de declarațiile Președintelui României privind intenția domniei sale de a solicita Parlamentului României revocarea întregii conduceri a Autorității de Supraveghere Financiară.

ASF recunoaște dreptul oricărui cetățean al României, inclusiv al Președintelui României de a solicita oricui doreşte și orice dorește.

ASF recunoaște dreptul oricărui cetățean al României, inclusiv al Președintelui României, de a avea păreri personale despre orice persoană.

ASF consideră însă inacceptabilă formularea utilizată în spațiul public de către Președintele României a termenului de "cloacă" folosit la adresa întregii Autorități de Supraveghere Financiară și reamintește Președintelui României că potrivit articolului 30 din Constituția României, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

Considerăm acest demers de defăimare a Autorității de Supraveghere Financiară, ca instituție, drept unul cel puțin nepotrivit din partea oricărui reprezentant al oricărei instituții a statului.

Remarcăm că acest atac fără precedent la adresa unei întregi instituții de supraveghere a statului român vine în contextul în care ASF a luat o măsură fără precedent în piața asigurărilor din România. ASF a decis ieri, 18 februarie 2014, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrator special pentru societatea ASTRA.

În acest context, Consiliul ASF dorește să aducă la cunoștința publicului că la sfârșitul anului trecut, când a demarat demersul de control la societatea ASTRA, a primit avertismente din piața asigărărilor că în cazul unor decizii dure la adresa ASTRA, vor exista mari probleme iar conducerea ASF va fi demisă. ASF a ignorat aceste avertismente și a luat toate deciziile care se impun din analiza deficiențelor constatate la societatea ASTRA. ASF nu răspunde la niciun fel de demersuri de intimidare și ia toate măsurile care se impun în urma neregulilor constatate. În privința indiciilor infracționale ferme de care dispune ASF, Autoritatea sesizează, conform legii, organele care au atribuții în acest sens și nu cedează în fața presiunilor, fie ele și instituționale.

Nu putem să nu remarcăm faptul că pentru Președintele României, Autoritatea de Supraveghere Financiară este "o cloacă" iar patronul societății ASTRA este "domnia sa".

Nu putem să nu remarcăm similitudinea de atitudine dintre Președintele României și patronul ASTRA. Pentru patronul ASTRA, Președintele ASF ‘"habar nu are de asigurări" iar pentru Președintele României, Președintele ASF "nu are competențe pe piața de capital". Și pentru Președintele României și pentru acționarul majoritar al ASTRA, conducerea ASF este "incompetentă".

Nu putem să nu remarcăm faptul că salariile conducerii ASF, comunicate public încă de anul trecut și semnificativ mai mici decât cele ale conducerilor fostelor Comisii de Supraveghere au intrat în atenția Președintelui României abia după ce ASF a luat o măsură de o duritate fără precedent în cazul ASTRA", se arată în comunicatul ASF.

×