x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nuclearelectrica: centrala de la Cernavodă e proiectată să reziste unui cutremur de 8 grade

Nuclearelectrica: centrala de la Cernavodă e proiectată să reziste unui cutremur de 8 grade

15 Mar 2011   •   13:05
Nuclearelectrica: centrala de la Cernavodă e proiectată să reziste unui cutremur de 8 grade

Centrala nuclear-electrică de pe platforma de la Cernavodă a fost proiectată să reziste unui cutremur de 8 grade pe scara Richter iar un astfel de seism are probabilitatea de producere de o dată la 1.000 de ani, potrivit unei informări a Nuclearelectrica.

“În România nu există riscul producerii unui cutremur cu o magnitutidune atât de mare ca a celui produs în Japonia (8,9 grade -nr), magnitudinea maximă la noi fiind între 7 şi 7,5 grade pe Richter. Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată să reziste la cutremure cu o acceleraţie terestră de 0,2 G, intensitatea maximă de apariţie a unui cutremur major luată în calcul pentru proiect  pentru zona Cernavodă este de unul la 1000 de ani, adică 10 -3, care corespunde aproximativ la gradul 8 pe scara Richter”, se arată în nota companiei.

Centrala de la Cernavodă produce 18% din consumul naţional şi există planuri pentru construirea a încă două unităţi, ceea ce i-ar dubla capacitatea.

Centrala utilizează tehnologie canadiană CANDU 6 şI are prevăzute trei sisteme de siguranţă pentru îndepărtarea căldurii în caz de urgenţă.

“În cazul unui cutremur, centrala se opreşte în condiţii de securitate nucleară, adică se asigură următoarele funcţii: oprirea reactorului, răcirea zonei active şi monitorizarea parametrilor de securitate nucleară”, se spune în comunicat.

Nuclearlectrica precizează că tehnologia CANDU are un mare avantaj faţă de celelalte tehnologii nucleare folosire în lume deoarece cantitatea de energie potenţială înmagazinată în reactor este cu mult mai mică decât a celorlalte tipuri de reactoare răcite cu apă uşoară şi are mari rezerve de apă de răcire în vasul reactorului - 200 de tone de apă grea, iar în chesonul reactorului, care înconjoară vasul reactorului, se află aproximativ 500 de tone de apă, care poate să asigure o răcire confortabilă până la restaurarea răcirii normale în caz că aceasta se pierde.

Alimentarea cu energie electrică a pompelor necesare pentru răcire se face dintr-un grup electrogen de 1 MW cu sursă cu rezervă 100% calificat la grad maxim seismic, arată compania.

În 2009 reactorul 1 de la Cernavodă a ocupat prima poziţie în cadrul topului reactoarelor CANDU realizat de McGraw Hill Companies. Unitatea 2 s-a clasat şI ea pe locul 12 dintr-un total de 436 reactoare.

“Aceste caracteristici de securitate conferă suficiente argumente pentru continuarea proiectului Unităţilor 3 şi 4”, se arată în informare. Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă presupune costuri de 4 miliarde de euro şI este derulată de EnergoNuclear, unde Nuclearelectrica deţine pachetul majoritar, 84%. Compania a fost părăsită de curând de RWE, Iberdrola, CEZ şI GdF SUEZ, din cauza crizei şI incertitudinilor. CEZ a acuzat întârzierile de doi ani suferite de program. Au mai rămas acţionari Enel şI ArcelorMittal, dar stat vrea să îşi reducă participaţia până la 40% deoarece nu are bani. Pentru restul de circa 44% caută investitori şI a primit scrisori de intenţie din partea mai multor companii. Numele acestora nu a fost precizat dar printre ele se află companii din Coreea de Sud, care şi-au anunţat încă din 2006 intenţia.

×