x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator OMAGIU/ Documentar "Maria Lătăreţu"

OMAGIU/ Documentar "Maria Lătăreţu"

de Luminita Ciobanu    |    16 Noi 2008   •   00:00
OMAGIU/ Documentar "Maria Lătăreţu"

Municipiul Târgu-Jiu a găzduit recent un mare eveniment folcloric: Festivalul Naţional al Cântecului Popular Românesc "Maria Lătăreţu".



În inima Gorjului, cântecele Mariei Lătăreţu au încântat auditoriul în interpretarea tinerilor participanţi la festivalul care poartă numele marii artiste. "Ca în fiecare an, gorjenii îşi omagiază Privighetoarea. Din Gorj şi-a luat zborul către lume, iar toamna se întoarce să-şi vadă locurile natale, să asculte ce glasuri tinere îi duc cântecul mai departe", ne-a declarat doamna Ioana Lătăreţu, nora marii artiste. Concurenţii au fost acompaniaţi de Ansamblul "Doina Gorjului", care sărbătoreşte 60 de ani de la înfiinţare. În cadrul festivalului a avut loc premiera filmului "Maria Lătăreţu, Privighetoarea nepereche", documentar ce cuprinde momente inedite din viaţa marii artiste. Filmul este realizat de publicistul gorjean Dorin Brozbă şi cuprinde imagini ale Mariei Lătăreţu înregistrate cu 10 zile înainte de plecarea acesteia din lume.
"Este un moment emoţionant. Sunt bucuroasă că Maria Lătăreţu nu este uitată şi că acest film documentar este lansat cu ocazia unei ediţii jubiliare a festivalului care-i poartă numele. Filmul cuprinde momente inedite şi nevăzute până acum, care au fost păstrate cu sfinţenie în fonoteca familiei, iar cu ajutorul lui Dorin Brozbă au fost scoase acum la lumină", a mai spus Ioana Lătăreţu. Publicistul gorjean a mai realizat un documentar despre marea interpretă Maria Lătăreţu în localitatea Româneşti, unde, pe scena Căminului Cultural, artista a cântat cu dăruire, ca un testament, de mai multe ori melodia "Vă las cântecele mele", apoi s-a stins la doar câteva minute după ce a părăsit scena. A lăsat în urmă o zestre folclorică nepreţuită, majoritatea melodiilor fiind compoziţii proprii ale căror versuri emoţionează. A cântat frumosul: iubirea, păsările cerului, codrul, iarba verde şi crudă, cireşul, cel cu frunza rară, Dunărea, Bistriţa şi tot ce e frumos pe lume. De pe scena de la Româneşti, Maria Lătăreţu şi-a "luat zborul"... Ne-a lăsat şi "o părticică" din sufletul ei cald, pe care îl resimţim în interpretarea fiecărui cântec imortalizat din neîntrecutul său repertoriu.

×
Subiecte în articol: observator lătăreţu