x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Oprescu: Aş vrea să preiau spitalele, dar nu ma ajută legea şi nici ministrul Sănătăţii

Oprescu: Aş vrea să preiau spitalele, dar nu ma ajută legea şi nici ministrul Sănătăţii

24 Oct 2008   •   00:00
Oprescu: Aş vrea să preiau spitalele, dar nu ma ajută legea şi nici ministrul Sănătăţii

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, susţine că ar vrea să preia spitalele întrucât este adeptul responsabilizării comunităţii locale, însă legea nu îi permite acest lucru şi nici nu are susţinerea ministrului Sănătăţii.



LEGE AMBIGUĂ. "Implicarea politicului până la ultima esenţă nu a făcut bine sistemului sanitar. Sunt adeptul ideii ca spitalele să treacă la comunitate. Comunitatea trebuie responsabilizată. Iar Ministerul Sănătăţii să aibă rol de îndrumare metodologică, de control, dar nu să se amestece în probleme generale. Din păcate, legea spune că spitalele pot trece la administraţia locală, şi nu că trebuie să treacă. Avem de nevoie de o lege clară care să prevadă explicit obligativitatea preluării spitalelor de către primării", a declarat Oprescu, la dezbaterea "Sănătatea în următorul mandat", organizată, ieri seară, la sediul Grupului de Dialog Social. El a susţinut că dacă ar prelua spitalele administraţia locală ar căuta fonduri pentru ca medicii să primească bani mai mulţi, în funcţie de performanţă. "Din păcate nu banii pentru întreţinerea spitalelor ar fi problema, ci legea ambiguă şi lipsa de comunicare a ministrului", a adăugat Oprescu. El a criticat, de asemenea, faptul că noile reglementări lasă medicul rezident fără loc de muncă, astfel că mulţi doctori pleacă din ţară."Înainte rezidentul ştia că va rămâne în spitalul unde a făcut rezidenţiatul. Acum nu mai are acestă certitudine. Trebuie să facem ceva pentru doctroii tineri", a mai spus Oprescu.
Primarul general al Capitalei s-a declarat nemulţumit şi de modul în care au fost aleşi managerii de spitale, spunând că ştie "sigur" cum partidele politice au împărţit posturile de directori ai unităţilor medicale. El a spus că în aceste posturi este nevoie de persoane care cunsoc sistemul şi care ştiu să gospodărescă bine spitalul. La rândul său, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, organizatorul dezbaterii, a avertizat asupra creşterii migraţiei medicilor, el spunând că numai în primele nouă luni ale acestui an a fost înregistrată o rată de 4 la sută, similară cu cea din tot anul 2007.

Mediafax

×
Subiecte în articol: romania