x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ortodocşii români sunt cei mai toleranţi

Ortodocşii români sunt cei mai toleranţi

26 Sep 2011   •   21:00

Romanii devin mai toleranti religios, astfel ca 75% dintre ei considera ca pot fi credinciosi si cei care nu merg la biserica, peste 70% cred ca fiecare religie are dreptate in felul sau, iar 56% sunt de parere ca nu trebuie pedepsiti toti cei care nu respecta legile lasate de Dumnezeu, releva date ale cercetarii 'Religie si comportament religios', realizata de Fundatia Soros Romania si prezentate de Agerpres.

'Creationismul, miracolele si adevarul divin sunt credinte impartasite de peste jumatate dintre romani, dar gradul de toleranta religioasa este in crestere: 75% dintre romani considera ca pot fi credinciosi si cei care nu merg la biserica; peste 70% considera ca fiecare religie are dreptate in felul sau; iar 56% conside­ra ca nu trebuie pedepsiti toti cei care nu respecta legile lasate de Dumnezeu. Pentru aproape jumatate dintre romani este mai important sa fii un om bun decat sa fii un om credincios', se arata intr-un comunicat al Fundatiei Soros Romania.

Musulmanii romani au cel mai mare grad de toleranta fata de cei de alta religie. Ortodocsii, romano-catolicii si protestantii manifesta atitudini de toleranta generala. Cei mai intoleranti religios sunt neoprotestantii, care accepta cel mai putin celelalte religii si ii considera in cea mai mare masura necredinciosi pe cei care nu merg la biserica. Per ansamblu, ortodocsii romani sunt cei mai toleranti comparativ cu celelalte confesiuni: accepta alte religii, nu cred ca numai cei care merg la biserica pot fi considerati credinciosi si nici ca necredinciosii trebuie pedepsiti, pentru ei fiind mult mai important sa fii un om bun decat un om credincios.

In alta ordine de idei, peste 80% dintre romani, indiferent de confesiu­nea religioasa de care apartin, declara ca religia este importanta si foarte importanta in viata lor. In anali­za datelor, se remarca diferente statistice pe confesiuni: trei sferturi dintre neoprotestanti sau musulmani, comparativ cu 36% dintre ortodocsi, considera religia importanta si foarte importanta in viata lor. Datele releva de ase­menea ca cei mai credinciosi se con­sidera musulmanii, iar cel mai pu­tin credinciosi se considera orto­docsii.

Datele au fost culese in perioada 1-21 iunie. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.204 de persoane, cu o eroare de +/? 2,9% la un nivel de incredere de 95%.

×
Subiecte în articol: observator romani religie toleranta