x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pactul Blair - Nastase

Pactul Blair - Nastase

05 Apr 2004   •   00:00
Pactul Blair  -  Nastase

Presa engleza scrie despre o intelegere la nivel inalt vizand eliminarea completa a vizelor pentru romani.

Dezvaluire-soc in scandalul vizelor pentru Marea Britanie. Presa de la Londra sustine ca, in urma unei intelegeri cu premierul Nastase, prim-ministrul britanic, Tony Blair, a autorizat personal relaxarea politicilor de imigrare pentru romani.
Lavinia Tudoran Se ingroasa gluma in cazul dosarelor falsificate cu ajutorul carora foarte multi romani au reusit sa ajunga in Marea Britanie. Editia de duminica a cotidianului britanic The Telegraph a dezvaluit ca premierul Tony Blair si Adrian Nastase s-au inteles anul trecut ca, fata de imigrantii romani, sa existe o mai mare ingaduinta din partea autoritatilor de la Londra.

PACTUL DE LA ROMA. Pactul dintre prim-ministri a fost incheiat in octombrie, la Roma, la summit-ul Consiliului European. Blair si Nastase au estimat atunci ca, din aceasta primavara, romanii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a calatori in Marea Britanie. The Telegraph noteaza ca, la acea vreme, intelegerea nu a fost mediatizata in Marea Britanie. Dar sambata a provocat dezbateri aprinse si numeroase critici. David Davis, politicianul care a pornit ofensiva opozitiei conservatoare in scandalul vizelor, l-a atacat dur pe premierul britanic: „Tony Blair a fost implicat in incercarile de manipulare a datelor solicitantilor de azil".

AZILANTII-S DE VINA. De ce este premierul britanic asa de criticat pentru intelegerea cu Nastase? Blair a promis in februarie ca va injumatati numarul solicitantilor de azil din Regat. „Intelegerea arata cat de departe era Blair pregatit sa mearga pentru a-si indeplini promisiunea - urma sa deschida granitele pentru romani atat timp cat acestia nu se recomandau drept solicitanti de azil", scrie The Telegraph. Aceasta in contextul in care stranii veniti cu vize nu intra in statisticile privind azilantii. De altfel, opozitia a speculat momentul pentru a acuza Guvernul ca a acordat mai usor vize pentru a raporta cifre scazute la capitolul azilanti. Un purtator de cuvant al Executivului britanic a negat insa ca acordul dintre Nastase si Blair a urmarit reducerea numarului azilantilor. Tinta tot mai multor critici, cabinetul de la Londra se va reuni marti pentru a gasi o solutie la problemele sistemului de imigratie.


Infractori cu vize

Ambasadorului Bulgariei la Londra i se adusese de mai multa vreme la cunostinta ca un membru al Parlamentului britanic a ignorat, in mod repetat, avertismentele legate de vizele acordate unei categorii de romani, dezvaluie cotidianul The Scotsman. Ziarul sustine ca parlamentarul Fiona McTaggart a trecut cu vederea solicitarile unor colegi "de a urmari infractorii romani, care ar fi intrat pe teritoriul britanic cu vize acordate chiar de Ministerul de Interne". Potrivit unor demnitari citati de ziar, ministrul demisionar al Imigrat iei, Beverley Hughes, ar fi cerut subordonatilor sai sa nu-i aresteze pe imigrantii ilegali din Marea Britanie. (Anca Aldea)

Prime la diplomati

Personalul consular al Marii Britanii din 162 de birouri de vize din intreaga lume a primit bonusuri de c.te 100 de lire sterline in vederea accelerarii procesului de acordarea a vizelor pentru "cei disperati sa ajunga pe teritoriul Regatului Unit". Publicatia Sunday Mirror sustine ca astfel a fost incurajat accesul teroristilor si al imigrantilor ilegali in Marea Britanie. Ministerul a confirmat informat iile, dar a omis sa precizeze daca si personalul consular din Romania si Bulgaria a intrat in posesia unor astfel de bonusuri. La Moscova, de exemplu, 47 de membri ai serviciului consular au primit c.te 100 de lire sterline pentru eliberarea a 66.000 de aplicatii de viza. (Anca Aldea)

×