x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Parlamentarii cer reanalizarea cazului Bodnariu

Parlamentarii cer reanalizarea cazului Bodnariu

de Dan Radu    |    22 Ian 2016   •   10:31
Parlamentarii cer reanalizarea cazului Bodnariu
Sursa foto: GRIGORE POPESCU/AGERPRES FOTO

Delegaţia parlamentarilor români care a ajuns ieri în Norvegia a solicitat guvernatorului judeţului Sogn, în care domiciliază soţii Bodnariu, să reanalizeze măsura prin care copiii acestora au fost luaţi în plasament. Parlamentarii au semnalat și vicii de procedură în acest caz.

Potrivit unui comunicat al delegaţiei parlamentare, guvernatoarea judeţului Sogn, Anne Karin Hamre, a calificat situaţia drept "o provocare sensibilă pentru ambele părţi". În timpul întâlnirii cu oficialul norvegian, parlamentarii români au declarat că luarea în plasament de către Barnevernet a copiilor familiei Bodnariu nu este în interesul acestora. "Parlamentarii au cerut imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul că măsura adoptată este una disproporţionată și reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislaţiei internaţionale relevante) , adăugând că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură (nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzute în legislaţia norvegiană). Membrii delegaţiei au subliniat atașamentul faţă de strânsele relaţii existente între România și Norvegia și dorinţa de a continua promovarea acestora la același nivel", se arată în comunicatul de presă. Delegaţia a reamintit că acest caz "a generat o emoţie deosebit de puternică în rândul cetăţenilor români" și a ridicat suspiciuni faţă de modul în care Barnevernet acţionează.

După întrevederea cu guvernatorul Anne Karin Hamre, delegaţia parlamentară a vizitat familia Bodnariu, constatând că în locuinţa acestora există "condiţii adecvate de viaţă și dezvoltare" pentru copii. Azi, delegaţia parlamentară va avea discuţii cu membri ai comisiilor Parlamentului norvegian, ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Copiilor.

Delegaţia românească a fost formată din senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean și Marian Vasiliev și deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea și Ovidiu Iane.
 

×