x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Pe mîna Uniunii pentru vizele SUA

Pe mîna Uniunii pentru vizele SUA

de Marina Constantinoiu    |    11 Mai 2008   •   00:00
Pe mîna Uniunii pentru vizele SUA

Este exclus ca România să-şi schimbe poziţia în privinţa independenţei Kosovo şi să recunoască acest stat, a declarat preşedintele Traian Băsescu la o emisiune a TVR 1.

BĂSESCU DIXIT - Nu schimbăm macazul în cazul Kosovo

Este exclus ca România să-şi schimbe poziţia în privinţa independenţei Kosovo şi să recunoască acest stat, a declarat preşedintele Traian Băsescu la o emisiune a TVR 1.

Întrebat despre modul în care s-a discutat subiectul Kosovo în cadrul Summit-ului NATO de la Bucureşti, preşedintele a subliniat că tema independenţei acestei provincii nu a fost acceptată pe agenda reuniunii şi datorită poziţiei României şi Spaniei. “Toate referirile la Kosovo sînt despre provincie (sîrbă – n. red.) în documentul NATO”, a menţionat şeful statului, citat de Rompres. El a arătat că România nu este izolată în cadrul UE, iar relaţiile cu statele principale din UE nu sînt afectate din cauza poziţiei ţării noastre în problema Kosovo.

ETERNELE FONDURI. După părerea sa, România n-are obiectiv mai important decît accesarea fondurilor UE, acest subiect fiind vital pentru propria sa evoluţie. El a adăugat că faptul că nu s-a reuşit cheltuirea unor sume mari din cele 32 de miliarde de euro puse la dispoziţie este cauzat de lipsa de programe, care însă nu poate fi pusă numai pe seama Guvernului.

Pe de altă parte, el a afirmat că România nu va negocia bilateral deocamdată cu SUA eliminarea vizelor pentru cetăţenii români şi că merge pe mîna UE. Însă ar putea ceda exigenţelor americane dacă Uniunea nu obţine nimic de la SUA. Totodată, el a subliniat că România nu poate denunţa acordul de imunitate încheiat cu SUA în 2002 privind predarea persoanelor către Curtea Penală Internaţională (CPI), deoarece acordul nu a fost ratificat în Parlamentul de la Bucureşti.

Întrebat despre relaţia cu premierul în materie de politică externă, preşedintele a declarat că în astfel de probleme s-a înţeles foarte bine cu acesta. Potrivit preşedintelui, politica externă a fost abordată ca un element de securitate naţională, iar poziţia României în domeniu a fost discutată în CSAT.

×
Subiecte în articol: observator