x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România construiește două penitenciare, la Unguriu și Berceni

România construiește două penitenciare, la Unguriu și Berceni

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2023   •   21:15
România construiește două penitenciare, la Unguriu și Berceni

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a lansat, în cursul acestei săptămâni, două licitații importante pentru construcția de penitenciare în localitățile Unguriu și Berceni, Acesteavor beneficia de investiții în valoare totală de 175 de milioane de euro, potrivit Ministerului Justiției.

Administrația Națională a Penitenciarelor, instituție subordonată Ministerului Justiției, a lansat, în cursul acestei săptămâni, două licitații importante pentru construcția de penitenciare. Aceste proiecte fac parte din eforturile de modernizare a infrastructurii penitenciarelor din țară și au ca scop crearea de noi locuri de cazare pentru deținuți. Cele două penitenciare vor fi construite în localitățile Unguriu și Berceni și vor beneficia de investiții în valoare totală de 175 de milioane de euro.

Penitenciarul Unguriu, din județul Buzău, va fi cu regim deschis și semideschis și va avea 900 de locuri de cazare. Bugetul estimat este de 228 de milioane de lei (aproximativ 48 de milioane de euro). Lucrările de construcție vor dura patru ani, urmând ca penitenciarul să devină funcțional în 2027.

Penitenciarul din Berceni, situat în județul Prahova, va fi un penitenciar de maximă siguranță cu 1.000 de locuri de cazare și va avea un regim închis. Bugetul estimat este de 640 de milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro). Durata lucrărilor de construcție este de cinci ani, iar finanțarea va proveni din fonduri externe și de la bugetul de stat.

Ambele proiecte sunt finanțate prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și vor contribui la crearea a 1.900 de locuri noi de detenție în sistemul penitenciar din România.

Ministerul Justiției și Administrația națională a Penitenciarelor sunt dedicate continuării eforturilor pentru îmbunătățirea sistemului penitenciar și pentru asigurarea unui tratament uman și corect pentru deținuți, în conformitate cu normele și standardele internaționale.

Construcția celor două penitenciare face parte din Calendarul de măsuri 2018-2024 pentru soluţionarea supraaglomerării carcerale şi a condiţiilor de detenţie, aprobat de Guvernul României prin Memorandumul Planul de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmives și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, plan care prevede investiții în infrastructura fizică a unităților penitenciare.

Planul de acțiune 2020-2025 presupune crearea, până la finele anului 2025, a 7.849 locuri de deținere și modernizare a 946 locuri de cazare existente, lucrări finanțate din 3 surse: bugetul de stat, Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 și împrumutul rambursabil de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: penitenciar construit