Pentru jumătate dintre români Uniunea Europeană (UE) înseamnă libertatea de a călători, studia şi lucra oriunde în spaţiul Uniunii, relevă Eurobarometrul 72. Potrivit Eurobarometrului, citat de Agerpres, acest beneficiu al apartenenţei la UE este mai valorizat de către români decât de media cetăţenilor din statele membre vechi ale Uniunii (44%).
De asemenea, UE înseamnă pentru români democraţie, 39% dintre respondenţi menţionând acest aspect. Diferenţa este majoră atât faţă de media europenilor din vechile state membre (25%), cât şi faţă de cea a cetăţenilor din noile state membre (26%).
Pentru 35% dintre români, Uniunea înseamnă prosperitate economică. Există o mare diferenţă între percepţia românilor şi cea existentă la nivelul Uniunii celor 27 de state, ai căror cetăţeni asociază UE cu prosperitatea economică doar în proporţie de 18%. 22% dintre români consideră că UE înseamnă protecţie socială, iar 33% asociază Uniunea cu pacea.
O creştere semnificativă o cunoaşte asocierea UE cu moneda euro. Atât în România, cât şi la nivelul întregii Uniuni. Astfel, peste o treime dintre români (34%) fac această asociere, în timp ce la nivelul celor 27 de state membre, procentul este de 37%.
Comparativ cu media UE, românii asociază mai puţin Uniunea cu un rol mai important pe plan internaţional. Doar 13% dintre români au asociat UE cu atributul "un cuvânt mai greu pe plan internaţional", în timp ce media la nivelul UE este de 25%.
Asocierea Uniunii cu teme negative este redusă în România (sub 15%). Tema negativă asociată cel mai mult cu UE în România este şomajul (10%), acest indicator fiind sub nivelul mediei UE (14%).
Temele tradiţionale negative asociate UE au puţin răsunet în România în comparaţie cu media europeană. Astfel, birocraţia a fost menţionată de 6% dintre români, în timp ce 20% dintre cetăţenii din cele 27 de state au asociat-o cu organismul de la Bruxelles. Doar 8% dintre români au asociat UE cu "risipa de bani", procentul la nivelul întregii UE fiind de 21%. "Comparativ cu cetăţenii celorlalte state membre, românii au o imagine pozitivă asupra UE. Mai mult chiar, UE are imaginea cea mai bună în România (63% cumulat pentru imagine foarte şi oarecum pozitivă), cu 15% peste media UE şi cu 10% peste media noilor state membre", relevă Eurobarometru 72.
Atât în România, cât şi la nivelul celor 27 state membre ale Uniunii, există un procent mai ridicat dintre bărbaţi, comparativ cu femeile, cărora UE le evocă o imagine pozitivă. Trei sferturi dintre bărbaţii români au o imagine pozitivă despre Uniune, în timp ce acest lucru se întâmplă doar pentru 60% dintre românce.
Două treimi (64%) dintre români cred că este un lucru bun faptul că România este membră a UE, în timp ce doar 8% cred că este un lucru rău, iar 23% consideră că nu este nici bine, nici rău. România este pe locul cinci în privinţa aprecierii ca aspect pozitiv al apartenenţei ţării la UE, alături de Spania şi Belgia, fiind clasată în urma Luxemburgului şi Olandei (locul I), Irlandei (locul II), Slovaciei (locul III) şi Danemarcei (locul IV).
Sondajul Eurobarometru 72 a fost realizat sub coordonarea TNS Opinion & Social, la cererea Comisiei Europene. Datele au fost culese în cele 27 de state membre ale UE, cele trei candidate - Croaţia, Turcia şi fosta Republică Iugoslavă Macedonia, plus comunitatea cipriotă-turcă.
Pentru România datele au fost culese în intervalul 30 octombrie - 11 noiembrie 2009, pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.021 de persoane de 15 ani şi peste. Marja de eroare a eşantionului este de +/- 3,1% pentru un nivel de încredere 95%.
Citește pe Antena3.ro