x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directori din ministerul Transporturilor şi CFR Călători, acuzaţi că împărţeau şpaga cu controlorii. Cum funcţiona reţeaua "naşilor" din trenuri

Directori din ministerul Transporturilor şi CFR Călători, acuzaţi că împărţeau şpaga cu controlorii. Cum funcţiona reţeaua "naşilor" din trenuri

de Veronica Micu    |    25 Oct 2012   •   09:15
Directori din ministerul Transporturilor şi CFR Călători, acuzaţi că împărţeau şpaga cu controlorii. Cum funcţiona reţeaua "naşilor" din trenuri
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov au emis nouă ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pentru tot atâţia angajaţi ai Regionalei CFR Braşov anchetaţi într-un dosar în care sunt cercetate mai multe persoane ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători - CFR Călători SA.

Controlori de tren, prinşi în flangrant de anchetatori. Vezi AICI imagini

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, procurorul Alina Popescu, obiectul acuzaţiilor se referă la luare de mită, dare de mită, infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, divulgarea de informaţii nedestinate publicităţii în vederea obţinerii unui folos material.

Cele nouă persoane reținute sunt controlori de tren sau revizori de la Regionala CFR Călători Braşov, infracţiunile fiind săvârşite în sistem piramidal, scrie Mediafax. Transferul banilor de la conductori către superiorii lor se făcea în toaletele trenurilor, iar mai departe, la Bucureşti, banii erau predaţi prin intermediul chioşcurilor de ziare sau de băuturi răcoritoare de pe peronul Gării de Nord, unde lucrau şi rude ale angajaţilor CFR Călători.

"Conductorii de tren luau bani de la călătorii care circulau fără bilet. Le cereau bani pentru a nu le întocmi acte premergătoare contavenţiei la regimul circulaţiei pe calea ferată, aşa cum prevede legea. Ulterior, pentru a-şi putea desfăşura în continuare acest gen de activitate dădeau o parte din banii primiţi mai departe către superiori, iar la rândul lor aceştia îi dădeau mai departe mai sus, până la nivelul revizorilor", a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Braşov, procuror Alina Popescu.

UPDATE 10:18 - Mai mulţi angajaţi ai Ministerului Transporturilor, între care şi directori, au fost ridicaţi de anchetatori şi duşi la audieri la Parchetul Tribunalului Braşov, care instrumentează dosarul de corupţie de la regionalele CFR.

Cel puţin zece angajaţi au fost scoşi de anchetatori din sediul ministerului şi urcaţi în maşini pentru a fi duşi la audieri la Parchetul Tribunalului Braşov.

Citeşte şi Directorul CFR Călători: Circa 30% dintre călători circulă fără bilet

UPDATE 9:55 -
Aproximativ 70 de angajaţi ai regionalei CFR Braşov vor fi audiaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al parchetului Tribunalului Braşov, Alina Popescu, precizând că în acest dosar sunt vizate mai multe infracţiuni de corupţie.

"Este un dosar foarte complex, cu foarte multe infracţiuni legate de fapte de corupţie", a spus Alina Popescu, precizând că anchetatorii au mers la sediul CFR Braşov nu pentru percheziţii, ci pentru a duce la audieri persoanele vizate.

Potrivit acesteia, procurorii Parchetului Tribunalului Braşov vor audia aproximativ 70 de persoane din cadrul structurilor CFR Braşov, aceste persoane fiind de la toate nivelurile.

UPDATE 9:50
- Ancheta în cazul controlorilor de tren vizează toate regionalele CFR, nu numai pe cea de la Braşov, anchetatorii mergând la sediile acestor structuri pentru a pune în executare mandate de aducere, a declarat liderul sindical al CFR Braşov, Alexandru Lorincz. Acesta susţine că acţiunea anchetatorilor reprezintă un abuz, iar în acest mod se doreşte să se demonstreze că au găsit "marii corupţi", respectiv controlorii de tren.

"Este o nesimţire făcută de procurori, un abuz. Se face un joc politic pentru privatizarea CFR Călători", a declarat liderul Sindicatului Mişcare Comercial din CFR Braşov, care a precizat că în acest mod "vor să arate că nu Necolaiciuc este de vină pentru situaţia în care se află CFR Călători, ci angajaţii de rând".

...........................

Aproximativ 200 de persoane, majoritatea controlori de tren, au fost ridicate de Poliţie într-o acţiune de amploare organizată de Poliţia Transporturi. Sunt vizaţi chiar şi directori din CFR, existând indicii că aceştia primeau mită drept cotă parte din şpaga luată de "naşi" de la călătorii fără bilet. Percheziţiile, care sunt în desfăşurare, sunt rezultatul unei anchete care durează de mai multe luni, iar persoanele ridicate sunt suspectate de luare de mită. Şeful de la CFR Călători nu exclude ca multi dintre cei anchetaţi acum să fie suspendaţi din funcţie. Totodată recunoaşte că blatul pe trenurile din România este o practică des întâlnită.

Percheziţii se fac şi la sediul regionalelor Braşov, Craiova şi Iaşi, dar şi la domiciliul unor persoane suspecte. Persoanele reţinute sunt duse la Braşov, acţiunea fiind organizată de către procurorii braşoveni şi de către Poliţia Transporturi.

Ştefan Roşeanu, directorul CFR Călători, a precizat că nu ştia de existenţa unei anchete de o asemenea amploare, dar a admis că circulaţia fără bilet pe trenuri este o problemă importantă, circa 20-30% dintre călătorii CFR merg fără bilet, fapt ce cauzează un prejudiciu de cel puţin 100-150 milioane lei din neîncasarea biletelor la case.

 "În curs este o anchetă privind activitatea de control în trenuri. În acest moment, compania dă tot concursul Poliţiei şi în momentul în care avem informaţii concrete, vom lua şi noi măsurile necesare. În companie sunt 2.500 de persoane care fac controale în tren. Din păcate, amploarea fenomenului de mers cu naşu este destul de ridicată. Noi estimăm că 30% dintre călători merg fără bilet", a spus Roşeanu.


×