x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Permis unic de conducere pentru UE

Permis unic de conducere pentru UE

22 Sep 2008   •   00:00

Viitoarele permise europene vor conţine un cod cu informaţii privind starea de sănătate: vederea, auzul, boli, dar şi restricţionări de tipul “posesorul trebuie să conducă doar ziua sau doar însoţit”.

Viitoarele permise europene vor conţine un cod cu informaţii privind starea de sănătate: vederea, auzul, boli, dar şi restricţionări de tipul “posesorul trebuie să conducă doar ziua sau doar însoţit”.

Tot pe carnet vor fi consemnate date privind tipul transmisiei, sistemul de frânare sau de direcţie. Directiva 126/2006 privind permisele de conducere va face posibil ca din 2012 pe întreg teritoriul Uniunii Europene conducătorii auto să aibă un singur model de permis, însă peste câteva luni, din ianuarie 2009, vor intra în vigoare primele restricţii. Documentul, un card de plastic colorat în albastru şi galben, în care va fi încorporat un microcip, va conţine câteva rubrici noi.

Conform Hotnews, cei care vor obţine însă un astfel de permis nu vor putea conduce maşini cu o cutie de viteze manuală decât dacă vor susţine un test de abilităţi. “Statele membre trebuie să fie gata cu implementarea acestei prevederi din directivă până la 19 ianuarie 2009. Începând cu această dată, pe toate permisele auto care vor fi emise în orice ţară din UE ca urmare a susţinerii testelor pe autovehicule cu transmisie automată va fi înscrisă menţiunea: valabil doar pentru autovehiculele care au cutie de viteze automată”, spune deputatul european Adriana Ticău, membră a Comisiei de Transport din Parlamentul European.

O altă prevedere care va intra în vigoare în 2009 este cea legată de numărul de permise şi de rezidenţă. Din ianuarie 2009, o persoană va putea deţine doar un permis emis în ţara de reşedinţă. Cei care îşi vor stabili reşedinţa în alt stat membru, după doi ani vor putea aplica pentru un permis. Permisul vechi va rămâne la poliţie în noua ţară de reşedinţă şi va fi returnat autorităţilor emitente.

×
Subiecte în articol: observator