x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Piatra Secolului al XX-lea, la Balcic

Piatra Secolului al XX-lea, la Balcic

de Loreta Popa    |    31 Mai 2009   •   00:00
Piatra Secolului al XX-lea, la Balcic

O ceremonie de însemnătate istorică a avut loc miercuri, 27 mai, la Balcic. Pe Aleea Secolelor din grădina Castelului Reginei Maria a fost pusă Piatra Secolului al XX-lea.

Majestăţile Lor Regele Simeon şi Regina Margarita ai bulgarilor au participat împreună cu Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu ai României, miercuri, 27 mai, la un eveniment de o însemnătate istorică deosebită. Pe aleea numită "Terasa lui Sandro", Regina Maria a cerut să fie aşezate 19 pietre de moară, reprezentând cele 19 secole încheiate ale erei noastre.

Regele Simeon şi Regina Margarita ai bulgarilor, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu ai României, două dintre familiile regale europene descendente ale Reginei Maria, au aşezat împreună, pe Aleea Secolelor, la locul ei piatra a XX-a, reprezentând secolul al XX-lea, încheiat acum nouă ani. După punerea pietrei de temelie a Catedralei Episcopale şi Regale la Curtea de Argeş, Familia Regală a României face un nou gest simbolic al continuării tradiţiilor monarhiei române şi al legământului Reginei Maria.

SCURT ISTORIC
În 1924, Regina Maria vizita Balcicul pentru a doua oară, la insistenţele pictorului Alexandru Satmari. Un an mai târziu începea construcţia domeniului de la Balcic, regina îndrăgostindu-se pur şi simplu de oraş. Arhitecţii Augustino şi Amerigo, din Italia, împreună cu decoratorul de grădini Jules Jany din Elveţia aveau să înceapă construcţia, terminându-se în 1936.

Castelul, numit şi "Cuibul Liniştit" ("Quiet Nest" sau "Tenha Juvah", în limba turcă), este de fapt o vilă cu pereţi albi şi acoperişuri de ţiglă roşie străjuite de un minaret. Este construit de-a lungul a trei terase şi combină elemente ale stilului maur, stilului mediteraneean cu cel al caselor bulgăreşti. A fost locul preferat al Reginei Maria, în care aceasta a locuit, tocmai de aceea rămânându-i denumirea de "Castel".

Chiar şi azi, după atât timp, este considerat al doilea ca importanţă în Europa. Printre terase, labirinturi şi coloane, grădina are multe cruci uriaşe din piatră şi cu tot soiul de semne ocrotitoare şi misterioase (se cunoaşte bine apartenenţa Reginei la credinţa Bahá'í), odalisce având chipul Reginei sau izvoare despre care se spune că sunt tămăduitoare şi sfinţite.

La Balcic, înainte de Revoluţie nu găseai pe nimeni care să vorbească româneşte, astăzi lucrurile sunt mult schimbate, în sensul că limba română a devenit limba prieteniei, pe lângă cea a comerţului, de aceea evenimentul de miercuri are o însemnătate cu totul specială, pentru că românii şi bulgarii au mai făcut un pas de apropiere între ei.

×
Subiecte în articol: observator