De luni, 8 octombrie, în Capitală, va fi introdusă Patrula Călare a Municipiului București, informează un comunicat al Poliției Locale. Patrula va fi asigurată de agenții firmei Fandax. Spre deosebire de anul trecut, aceștia nu vor mai purta uniforme ale Poliției locale și vor avea semne distincte de identificare.
Suma alocată firmei Fandax de către Poliția locală este de 2,4 ori mai mare, prin comparație cu cea achitată anul trecut, pentru același serviciu. Astfel, cei de la Fandax vor primi 90.000 de euro, inclusiv TVA, pentru ca 24 de echipaje să patruleze pe străzile Bucureștiului, timp de 3 de luni.
Agenții firmei de pază nu vor putea da amenzi, atunci când vor constata diverse contravenții a căror sancționare revine în autoritatea Poliției locale.
Potrivit comunicatului Poliției locale, „Patrula Călare a Municipiului București va acționa în marile parcuri ale orașului – în principal în Herăstrău, Tineretului și Carol. Acest mecanism este pus în funcțiune după ce în marile parcuri ale Capitalei au crescut considerabil faptele cu violență, dar și după ce mii de bucureșteni au cerut, în scris, prezența unităților călare care să le asigure liniștea pe străzile municipiului. Totodată, prin Patrula Călare a Municipiului București, capitala României se aliniază la marile metropole ale Europei care folosesc unitățile hipo pentru menținerea ordinii publice.
Unitățile călare vor purta uniforme pe care va fi inscripționată denumirea Patrula Călare a Municipiului București, iar acestea vor avea atribuția de sprijin a forțelor P.L.M.B.
Călăreții vor sprijini echipajele P.L.M.B. în depistarea și combaterea faptelor antisociale, a scandalurilor și în menținerea ordinii și liniștii publice în marile parcuri ale Capitalei, însă nu vor putea da amenzi. Având în vedere că parcurile Bucureștiului însumează peste 180 de hectare, patrulele călare vor putea acoperi cu ușurință zonele respective.
Prin apariția Patrulei Călare a Municipiului București, P.L. M. B. încearcă să sporească gradul de siguranță în zonele marilor parcuri. Pe lângă patrularea în sprijinul agenților locali, Patrula Călare a Municipiului București va mai avea și alte competențe: va identifica cerșetori, copii lipsiți de supravegherea părinților, persoane fără adăpost - pe care îi vor preda serviciilor publice de asistență socială. De asemenea, Patrula Călare a Municipiului București va participa – dacă va fi solicitată -, împreună cu alte autorități competente, la asigurarea liniștii și ordinii publice cu ocazia mitingurilor, marșurilor, demonstrațiilor sau acțiunilor de pichetare. Unitățile călare vor mai acționa și pentru prinderea persoanelor care au comis fapte de natură penală sau contravențională”.