x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Poliţia vânează din nou comercianţii de pocnitori şi artificii

Poliţia vânează din nou comercianţii de pocnitori şi artificii

05 Dec 2010   •   16:28
Poliţia vânează din nou comercianţii de pocnitori şi artificii

Poliţia Română prin Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a declanşat, în 15 noiembrie, acţiunea naţională "Foc de artificii" pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice, de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2010/2011, acţiune ce se va încheia în 14 ianuarie 2011.

De la momentul începerii acţiunii, au fost constatate 18 infracţiuni constatate şi au fost confiscate aproximativ 87.000 de obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Poliţiştii specializaţi ai structurilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, împreună cu poliţişti de ordine publică, în cooperare cu specialişti din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Inspectoratele Teritoriale de Muncă, verifică societăţile comerciale autorizate să efectueze operaţiuni cu obiecte pirotehnice, urmărindu-se în mod special stocurile faptice şi scriptice, respectarea legalităţii operaţiunilor derulate, conform prevederilor HG 536/2002 pentru aprobarea Normelor tehnice privind deţinerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea şi folosirea materiilor explozive utilizate în orice alte operaţiuni specifice în activităţile deţinătorilor, precum şi autorizarea artificierilor şi a pirotehniştilor.

De asemenea, poliţiştii au în vedere identificarea importatorilor de obiecte pirotehnice, verificarea legalităţii operaţiunilor de import-export, a evidenţierii în actele financiar-contabile a veniturilor realizate, verificarea şi clasificarea obiectelor pirotehnice conform claselor şi categoriilor din care fac parte, respectarea legalităţii privind obiectul de activitate pentru care s-a eliberat autorizaţie, verificarea termenelor de garanţie înscrise pe ambalaje, a traducerilor în limba română şi a categoriilor din care fac parte, precum şi a modului de păstrare, depozitare, manipulare şi folosire a obiectelor artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice.

Totodată, sunt efectuate atât verificări încrucişate la societăţile comerciale identificate că au achiziţionat articole pirotehnice, urmărindu-se destinaţiile finale şi traseul de la importator la vânzător, cât şi controale la locurile de desfăşurare a jocurilor de artificii, în privinţa modului de respectare a normelor legale privind transportul, depozitarea, manipularea articolelor pirotehnice şi condiţiile de executare a focurilor de artificii.

Nu în ultimul rând, acţiunea vizează identificarea persoanelor fizice care desfăşoară operaţiuni cu obiecte pirotehnice fără autorizaţie legală, documentarea activităţilor ilegale şi luarea măsurilor prevăzute de lege.

De la declanşarea acţiunii până în prezent, s-au făcut 14 verificări şi controale specifice. Au fost depistate 14 persoane fizice care deţineau, transportau sau ofereau spre comercializare 86.954 de obiecte artizanale şi de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, fără a poseda autorizaţie. Obiectele pirotehnice au fost indisponibilizate în vederea confiscării.

De asemenea, au fost identificate patru societăţi comerciale care deţineau şi ofereau spre comercializare 539 de obiecte de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice, fără a poseda autorizaţie în acest sens.

Rezultatele activităţilor desfăşurate s-au materializat în constatarea a 18 infracţiuni privind nerespectarea regimului materiilor explozive, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 31 din Legea 126/1995, fiind întocmite 12 dosare penale.

×