x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Preşedinte Salvaţi Copiii: În ultimii 5 ani, sărăcia în rândul copiilor a crescut

Preşedinte Salvaţi Copiii: În ultimii 5 ani, sărăcia în rândul copiilor a crescut

14 Noi 2021   •   15:00
Preşedinte Salvaţi Copiii: În ultimii 5 ani, sărăcia în rândul copiilor a crescut

Pentru prima dată, în ultimii cinci ani, sărăcia în rândul copiilor a crescut, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al organizației Salvaţi Copiii România, în cadrul emisiunii ,,InSecuritate” de la Aleph News.

 Gabriela Alexandrescu a spus că pandemia a potenţat adevăratele probleme cu care se confruntă unii dintre copiii României. Mai exact, după ultimele raportări, 40% din copiii României trăiesc în sărăcie, 272.000 de copii nu sunt înscrişi în sistemul educaţional, 400.000 de copii sunt implicaţi în acte de bullying, în timp ce 75.000 au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Sunt copii pentru care sănătatea, protecţia, iubirea, familia, învăţământul sunt drepturi uitate pe hârtie.

„Trebuie să spunem că aproape 40% din copiii României sunt în această situaţie de risc de sărăcie şi excluziune socială. Asta înseamnă că nu au acces la alimentaţie proteică, nu mănâncă măcar de două ori pe săptămână carne, nu-şi permit vacanţe, nu au acces la educaţie digitalizată etc. S-a vulnerabilizat situaţia copiilor. Am văzut că educaţia online a fost catastrofală, nu numai calitativ, dar şi din punct de vedere al imposibilităţii de a avea acces la educaţie pentru o bună parte dintre copii care au pierdut, nu doar din punct de vedere educaţional, ci şi din punct de vedere emoţional şi al interacţiunii sociale”, a spus președintele executiv Salvaţi Copiii România.

Gabriela Alexandescu susține că 36.000 de copii abandonau învăţamântul primar şi gimnazial înainte de pandemie.

„Noi lucrăm cu copiii din familii foarte sărace, cu copii care au părinţii plecaţi la muncă în alte state, cu copii din familii monoparentale, familii cu mari probleme. Iar pandemia aceasta, din păcate, ne-a prins foarte prost. Ne-a prins deja cu aproape 272.000 de copii care nu erau înscrişi în sistemul educaţional deşi erau de vârste 7-17 ani, ne-a prins cu un procent de abandon şcolar extrem de mare, aproape 36.000 de copii abandonau învăţamântul primar şi gimnazial înainte de pandemie şi ne-a prins iară cu un procent mare de 41% de copii care se găseau în sfera analfabetismului funcţional”, explică Gabriela Alexandrescu.

 

×