x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Președintele Igor Dodon îl lasă pe Traian Băsescu fără cetățenie

Președintele Igor Dodon îl lasă pe Traian Băsescu fără cetățenie

04 Ian 2017   •   19:40
Președintele Igor Dodon îl lasă pe Traian Băsescu fără cetățenie

Noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat, ieri, decretul pentru retragerea cetățeniei acordate anterior familiei Băsescu, relatează presa din Chișinău, citată de Agerpres.

Documentul se referă însă numai la Traian Băsescu, nu și la soția lui, Maria. Încă din timpul campaniei electorale, Dodon promisese că-i va retrage cetățenia lui Băsescu și va interzice toate mișcările care cer unirea Republicii Moldova cu România.

„Am semnat decretul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu”, a scris Dodon pe contul său de Facebook. „Anterior, în calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetățenia i-a fost acordată dlui Băsescu în mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exercițiul funcției de președinte al României, acesta a refuzat sa recunoască statalitatea moldovenească și existența poporului moldovenesc”, a adăugat Dodon, motivându-și decizia.

„Toate cele menționate vin în gravă contradicție cu prevederile legii supreme - Constituția Republicii Moldova. Mai mult decât atât, în cadrul procedurii de acordare a cetățeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituții, inclusiv faptul existenței urmăririi penale”, a mai scris el.

„Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii', a avertizat Dodon.

Conform „publika.md”, cererea lui Băsescu pentru primirea cetățeniei a fost soluționată în numai trei luni, deși termenul legal este de un an.

„O decizie dezonorantă pentru Dodon”

Fostul președintele al României, Traian Băsescu, a comentat, pentru „Deschide.md”, că decizia lui Dodon, una politică, îl va dezonora mai târziu pe liderul de la Chișinău. „Eu nu comentez altfel decât prin prisma faptului că avem viziuni total diferite și că Dodon vrea în continuare o Republică Moldova îngenuncheată sub hegemonia de la Moscova. Eu aș dori o Republică Moldova care să meargă pe drumul european și, de ce nu, o Republică Moldova care să fie unită cu România. Decizia lui Dodon este una strict politică, care în timp o să-l dezonoreze”, a spus Băsescu. Anterior, el declarase că îl va acționa în judecată pe Dodon, dacă acesta îi retrage cetățenia.

În 20 octombrie 2016, Curtea Constituțională de la Chișinău a respins sesizarea prin care Dodon, la acea vreme liderul socialiștilor, a încercat să obțină anularea decretului președintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova lui Băsescu. La 3 noiembrie 2016, Băsescu și soția sa, Maria, au depus jurământul de cetățeni ai Republicii Moldova, la Ambasada din București.

×