În jurul orei 11:13 a.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare erau în scădere cu 1,6% până la 38,21 euro pentru un Megawatt-oră.
Deşi zona euro a reuşit să evite în iarnă o recesiune provocată de preţul energiei, datele recente economice indică un ritm lent al redresării, precum şi deteriorarea încrederii în rândul companiilor.
Traderii urmăresc cu atenţie indiciile privind majorarea cererii de gaze în industrie, după ce preţurile au scăzut cu aproximativ 50% de la începutul anului. Deşi Europa a cumpărat masiv gaze naturale lichefiate (GNL) după reducerea livrărilor de gaze ruseşti, numărul vapoarelor care transportă GNL şi au stat pe mare peste 20 de zile a ajuns la 34 în ultimele zile, arată datele Bloomberg.
Europa "a salvat într-un fel această iarnă" deoarece vremea a fost blândă iar cererea din China pentru GNL a fost slabă, din cauza restricţiilor. Dar va dura această situaţie?", se întreabă Anton van Heesewijk, de la Jera Global Markets, care avertizează că va urma o perioadă de incertitudini.
Capacităţile de stocare a gazelor în Europa sunt acum pline în proporţie de aproape 60%, mult peste din media din ultimii cinci ani. Gigantul energetic BP Plc a estimat marţi că preţul gazelor în Europa şi preţul GNL în Asia va fi sprijinit de eforturile de refacere a stocurilor de gaze, şi de redresarea cererii din China.
Meteorologii avertizează că vremea se va răci considerabil săptămâna aceasta în nordul Europei, ceea ce ar putea majora cererea pentru încălzire şi ar putea duce la creşterea preţului energiei.