Deşi mulţi dintre reciclatori sunt asociaţii nonprofit, deci, teoretic, nu ar trebui să fie afectaţi de criza economică şi financiară, totuşi această perioadă economică îşi poate pune amprenta şi asupra activităţii lor.
Recolamp, cel mai important colector de lămpi, becuri şi alte obiecte de iluminat, are de suferit în această perioadă, deoarece nivelul finanţării pe care organizaţia o primeşte de la cei 100 de participanţi în schema colectivă pe care Recolamp o administrează depinde de volumul vânzărilor înregistrate de aceştia. "Timbrul Verde pe care producătorii români, membrii în asociaţie, îl redirecţionează către Recolamp este direct dependent de numărul de unităţi – surse de iluminat puse pe piaţă. În aceste condiţii, în ultimele şase luni s-a înregistrat o scădere destul de însemnată a veniturilor asociaţiei", spune Raul Pop, de la Recolamp.
Din cauza devalorizării leului, se înregistrează o diminuare absolută a valorii Timbrului Verde. Astfel, la începutul lui 2008, 0,9 RON însemnau 0,24 euro, în timp ce în prezent înseamnă doar 0,21 euro, valoarea medie europeană fiind în jur de 0,25. Ca principală măsură de combatere a crizei, în acest an Recolamp vizează extinderea numărului de puncte de colectare amplasate la agenţii economici şi orice alte locaţii generatoare de flux de deşeuri. "Contăm pe sprijinul cât mai multor «actori» (autorităţi centrale şi locale, ONG-uri, presă, companii etc.) care să ne ajute să potenţăm şi să diseminăm eficient mesajul – «Dacă s-a ars, reciclează-l!»", a mai spus Raul Pop.
Citește pe Antena3.ro