x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Procesul decanului Baroului Alba, început cu o amânare

Procesul decanului Baroului Alba, început cu o amânare

de Lucian Dobrater    |    22 Feb 2011   •   15:05

Procesul în care decanul Baroului Alba, Doina Scutea, şi fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba Ştefan Bogin au fost trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, alături de doi foşti ofiţeri de informaţii şi un om de afaceri, a început, marţi, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu o amânare, pentru angajare de apărători. Purtătorul de cuvânt al instanţei din Alba Iulia, Cosmin Muntean, trei dintre cei cinci inculpaţi, printre care şi decanul Baroului Alba, au formulat cereri de amânare pentru angajare de apărător.

În consecinţă, Curtea de Apel Alba Iulia a dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 15 martie. În urmă cu trei săptămâni, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a decanului Baroului Alba, Doina Scutea, pentru trafic de influenţă, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Scutea este decan al Baroului din 2004. Au mai fost deferiţi justiţiei Anghel-Ştefan Bogin, pentru cumpărare de influenţă şi instigare neurmată de executare la comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, şi Alexandru Duca, un om de afaceri din Alba Iulia, pentru două infracţiuni de cumpărare de influenţă, complicitate la infracţiunea cumpărare de influenţă, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (10 acte materiale) şi spălare de bani.

De asemenea, în acelaşi dosar au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni similare Vasile Claudiu Vulpe, în prezent arestat preventiv în altă cauză pentru infracţiuni de crimă organizată, şi Bogdan Radu, administrator al unei societăţi comerciale, fost consilier în Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Cei doi sunt foşti ofiţeri ai unui serviciu de informaţii, respectiv SIE. Faptele de care sunt acuzaţi cei cinci s-au petrecut în cursul anului trecut. La 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor, iar a doua zi, Curtea de Apel Alba Iulia a decis arestarea preventivă a tuturor celor cinci inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile. În 16 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pe o durată de 30 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior.

×