x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorul Dan Voiculescu: Conflictele ne compromit progresul

Profesorul Dan Voiculescu: Conflictele ne compromit progresul

26 Feb 2019   •   14:39
Profesorul Dan Voiculescu: Conflictele ne compromit progresul

"Indiferent din ce parte o privim, din stânga sau din dreapta, din perspectiva liberală, socialistă sau umanistă, societatea românească este profund divizată. De la interminabilele conflicte politice, la războaiele economice (purtate între noi, între noi și ei, între ei pentru noi), la rivalitățile media (care degenerează, uneori, în demonizarea absurdă a concurenței) la prăpastia dintre elite și majoritatea populației, România este un vast câmp de luptă. Ura, neîncrederea și invidia ne încetinesc sistematic evoluția", scrie profesorul Dan Voiculescu întro-o postare pe blogul său.

"Înțelegând realitatea actuală, am demarat la începutul acestui an, un proiect care își propune să încurajeze o comunicare constructivă între categorii sociale și profesionale distincte, delimitate între ele de vârstă, experiență și valori. Pentru a sintetiza, am decis să susțin un dialog între generații. În următoarele săptămâni vor avea loc primele manifestări concrete ale acestei inițiative.

Dar, până atunci, consider că este binevenită o scurtă precizare referitoare la conflictul dintre generații. În opinia mea, acest tip de conflict poate fi atât natural (necesar, benefic) cât și artificial (indus, nociv). Cel natural apare în orice societate, se manifestă echilibrat și asigură progresul general. Cel artificial – marcat de tensiuni violente, tendințe de anihilare integrală a taberei adverse și delimitări intolerante, cu iz fascist, între “buni” și “răi” – este specific societăților vulnerabile, dezechilibrate.

Cred că miza imediată a României – mai importantă decât orice alegeri, sondaje, lupta pentru funcții la București sau la Bruxelles și războaiele între palate – este identificarea și eliminarea conflictelor artificiale care ne irosesc energia și ne compromit progresul.

Acționând rațional și responsabil, trebuie să încercăm să producem o schimbare relevantă în noi și în ceilalți cu fapte concrete, nu doar cu declarații de bune intenții. Nu e ușor. Spirala violenței și microbul invidiei ne țin captivi de foarte mult timp. Dar dacă vom rămâne mereu blocați în tranșee, nu vom construi niciodată autostrăzi", potrivit profesorului Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu blog dan voiculescu