Profesorul Dan Voiculescu scrie pe blogul său despre aplicarea aşa-zisei "taxe pe lăcomie". "Deși a trecut o lună de la publicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 (cea cu “taxa pe lăcomie”) mediul bancar nu pare împăcat cu acest nou cadru legal, iar așteptatele efecte pozitive (reducerea costurilor creditării) întârzie să apară. La o analiză atentă, situația actuală nu este deloc surprinzătoare.
Băncile au mecanismele cu ajutorul cărora, în ciuda “taxei pe lăcomie”, pot să-și mențină profitabilitatea la nivelul actual. Totodată, experiența ne învață că o reglementare eficientă nu se bazează doar pe sancțiune, ci și pe motivare.
În prezent, Guvernul are la dispoziție o soluție rapidă pentru a stimula competiția interbancară: creșterea capitalizării băncilor la care statul român este acționar (CEC, Eximbank), astfel încât acestea să-și poată mări semnificativ oferta de credite în condiții avantajoase pentru firme și persoanele fizice.
Într-un asemenea context, toate celelalte bănci comerciale vor fi încurajate să-și regândească rapid politica de costuri pentru a nu-și diminua cota de piață. Astfel, pentru statul român investiția în suplimentarea capitalizării poate avea un randament ridicat, atât direct, urmare a creșterii veniturilor obținute de cele două bănci, cât și indirect, prin încurajarea creditării cu costuri reduse la nivelul întregii piețe bancare.
Această variantă reprezintă, evident, doar o opinie personală – bazată pe anii de experiență în economia reală și la catedră, în cadrul Academiei de Științe Economice. Sigur, sunt și alte soluții. Important este să le identificăm și să le aplicăm coerent", scrie profesorul Dan Voiculescu.