x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiect pentru acces liber pe terenurile de sport din școli

Proiect pentru acces liber pe terenurile de sport din școli

21 Mai 2021   •   21:30
Proiect pentru acces liber pe terenurile de sport din școli

Deutatul USR PLUS Tudor Pop a depus o inițiativă care prevede că aduții și copiii au acces gratuit în infrastructura sportivă a unităților de învățământ și cluburilor sportive școlare și universitare: „Curtea școlii trebuie să redevină acel loc sigur unde ne putem trimite copiii să se joace”.

„Proiectul este mai mult decât o completare la Legea Sportului. E un apel. Avem nevoie să creăm o mișcare la nivel național, să generăm o schimbare în bine. Curtea școlii trebuie să redevină acel loc sigur unde ne putem trimite copiii să se joace, să învețe să bată mingea, să descopere ce înseamnă spiritul de echipă, victoria, eșecul. E timpul să ne îndreptăm cu toții atenția către ceea ce înseamnă o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a copiilor și a adolescenților. Avem nevoie de implicarea tuturor, iar acest proiect este o invitație pentru toată lumea: directori de școli, primari, sportivi, șefi de federații, părinți. Haideți, așadar, să susținem acest demers care readuce un obicei bun în comunitate”, declară președintele Comisiei pentru Tineret și Sport din Camera Deputaților, deputatul Tudor Pop, inițiator al proiectului de lege.

E spune că mulți primari ezită să ia măsuri similare invocând lipsa unor norme clare.

Proiectul de legemodifică art. 6 alin. (9) din Legea nr. 69/2000 a Educației fizice și sportului:

„Infrastructura sportivă a unităților de învățământ și cluburilor sportive școlare și universitare este utilizată de terți după cum urmează:

Copiii și adulții au acces gratuit în infrastructura sportivă în aer liber fără a afecta orele de program ale unităților care le administrează sau ale terților care o utilizează în baza plății unui tarif stabilit de respectivele unități. În infrastructura acoperită, persoanele fizice pot avea acces gratuit sau cu plată.
Persoanele juridice pot avea acces gratuit sau cu plată”.

„Formularea nouă oferă fără echivoc cetățeanului dreptul de a folosi gratuit bazele sportive ale unităților de învățământ, cluburilor sportive școlare și universitare, dar cu condiția respectării programului de activități al acestora. Regimul accesului persoanelor juridice, pe de altă parte, rămâne neschimbat, decizia permiterii accesului rămânând la latitudinea conducerii unității de învățământ”, transmite USR PLUS.

Unitățile de învățământ vor include în propriile regulamente prevederi cu privire la orarul și maniera în care se face accesul în incinta bazelor sportive proprii. În acest fel, se va oferi doritorilor o predictibilitate în ceea ce privește calendarul de acces, dar se vor stabili și drepturile și obligațiile lor în momentul în care utilizează instalațiile sportive ale unităților de învățământ.

Deputatul USR PLUS Tudor Pop a inițiat și un manifest, intitulat „Curtea școlii aparține copiilor și după program”, prin care invită directori de școli, primari, sportivi, șefi de federații, părinți, să sprijine redeschiderea pentru publicul larg a bazelor sportive publice și a terenurilor de sport din incinta școlilor și a universităților. Scopul manifestului este de a încuraja practicarea mișcării și sportului prin acces gratuit la curțile școlilor în afara orelor de curs pentru toții membrii comunității și prin sprijin financiar și material pentru ameliorarea bazei sportive.

Potrivit Eurobarometrului Special pentru Sport și activitate fizică din 2018 al Comisiei Europene, România se situează printre ultimele state membre ale UE în ceea ce privește nivelul de practicare a sportului și mișcării. Printre motivele care întrețin această stare de fapt, românii menționează și lipsa accesului la infrastructură sportivă în zonele în care locuiesc.

Mediafax

×