x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectul Pasajului Basarab, contestat

Proiectul Pasajului Basarab, contestat

de Monica C. Andrei    |    07 Sep 2005   •   00:00
Proiectul Pasajului Basarab, contestat

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, prezinta astazi intr-o conferinta de presa mult-controversatul proiect al Pasajului suprateran Basarab. Lucrarile vor incepe in aceasta toamna, imediat dupa ce va avea loc licitatia.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, prezinta astazi intr-o conferinta de presa mult-controversatul proiect al Pasajului Suprateran Basarab. Lucrarile vor incepe in aceasta toamna, imediat dupa ce va avea loc licitatia.

Cei aproximativ 5.000 de oameni care locuiesc in zona Bulevardului Nicolae Titulescu nu sunt de acord cu amplasarea pasajului la doar cativa metri de locuintele lor.

PROCES. Pentru ca n-au fost bagati in seama de mai-marii Primariei Capitalei, oamenii au dat in judecata Consiliul General al Capitalei, cel care a aprobat construirea pasajului. In proces, ei au aratat ca hotararea a fost adoptata fara consultarea lor, ca terenurile din zona au o situatie juridica neelucidata, multe fiind revendicate, si ca autoritatile nu au obtinut avizele institutiilor implicate. Raspunsul instantei a fost unul ambiguu. In prima faza se spunea ca "nemultumirea locatarilor este justificata", iar in final se precizeaza ca "asupra oportunitatii pasajului nu se poate pronunta instanta de judecata, fiind dreptul exclusiv al autoritatii publice sa analizeze in ce masura o hotarare este benefica pentru comunitatea pe care o administreaza". Proprietarii din Titulescu mai spun: "Am facut apel. Nu ne-a venit inca termenul de judecata, pentru ca a fost vacanta. Insa nu este posibil ca noi sa nu fim invitati de primarul general Videanu la o discutie, atat timp cat suntem in proces cu municipalitatea. Nici un proiect nu poate fi demarat in aceste conditii".

PERICOL. Ei vor ca municipalitatea sa le prezinte tot dosarul referitor la aceasta constructie, inclusiv avizele de mediu, oamenii fiind convinsi ca acestea din urma nu au fost obtinute. Proprietarii sunt disperati ca amplasarea pasajului le va distruge viata. "Aceasta magistrala va prelua o mare parte din traficul rutier si vom fi otraviti de noxele a mii de masini ce vor circula la 10-12 metri de locuintele noastre", spunea o alta proprietara. Oamenii sunt hotarati sa organizeze proteste de strada pentru a impiedica construirea pasajului. Pasajul va incepe din Bulevardul Nicolae Titulescu, la intersectia cu Strada Alexandru Ioan Cuza. De aici va porni rampa de urcare. Pasajul va traversa calea ferata, Strada Orhideelor, spre Podul Grozavesti. In varianta lui Videanu, proiectul pasajului este mai mare, trecand si peste Dambovita.

×
Subiecte în articol: observator pasajului