x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protecția socială, între abuz și neglijență

Protecția socială, între abuz și neglijență

de Luciana Grosu    |    04 Ian 2016   •   21:52
Protecția socială, între abuz și neglijență
Sursa foto: Karina Knapek/INTACT IMAGES

Conform statisticilor oficiale, 95% dintre copiii care trăiesc în sărăcie au nevoie de servicii sociale şi nu beneficiază de ele în sistemul public. Avem un asistent social la 3.350 de locuitori.

Multe municipalităţi din zonele rurale nu pot oferi servicii de asistenţă socială. Şi numărul asistenţilor maternali înregistrează o tendinţă de scădere în ultimii ani.

Copiii, victime ale violenţei

În aceste condiţii, 17.450 copii trăiesc încă în centre publice de plasament. Personalul din aceste centre este însă insuficient şi adesea slab calificat. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului a recunoscut 46 de cazuri de abuz asupra copiilor plasaţi în servicii rezidenţiale în 2014 (ultimul an analizat), printre care abuz fizic şi neglijare. Multe alte situaţii de violenţă împotriva copiilor instituţionalizaţi rămân nedescoperite.

Lucrurile nu stau mai bine nici în familie. Anul trecut erau abandonați în spitale 1.213 copii. În 2014 au fost raportate oficial 12.542 situaţii de abuz asupra copilului, dintre care majoritatea petrecute în cadrul familial. Se crede că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Joburi, dar nu pentru toţi


38% dintre tinerii romi de peste 15 ani lucrează ca muncitori necalificaţi. Avem cel puţin 1,25 de milioane de persoane inactive pe motiv de dizabilitate, adică 6% din populaţia totală a ţării.
 

×