x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest spontan al angajaţilor CFR: Mai multe trenuri, blocate în Gara de Nord

Protest spontan al angajaţilor CFR: Mai multe trenuri, blocate în Gara de Nord

de Elena Stan    |    10 Iun 2009   •   00:00

Sute de călători au rămas blocaţi în diferite gări din jurul capitalei din cauza grevei spontane declanşate de impegaţii de mişcare din Gara de Nord.

Nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile aceştia au hotărât azi în jurul orei 10,00 să nu mai lase să plece sau să intre niciun tren din Gara de Nord. În timp ce ceferiştii opreau trenurile, reprezentanţii CFR erau surprinşi deoarece ei ştiau că banii pentru plata salarilor fuseseră viraţi.

„Este o surpriză şi pentru noi că salariaţii Regionalei CFR Bucureşti, respectiv impegaţii de mişcare, au declanşat grevă spontană deoarece noi ştim că banii pentru plata salariilor au fost viraţi în contul băncii cu care lucrăm, respectiv Bancpost, încă de aseară. Nu ştim de ce salariaţii nu au putut să retragă salariile de la bancomate azi", ne-a explicat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR Infrastructură.
Greva spontană a afectat circulaţia a 26 de trenuri de călători.


NEÎNŢELEGERE
Gheorghe Popa, preşedintele Federaţiei Naţionale Mişcare Comercial (FNMC) susţine că plata salariaţilor de la infrastructură urma să se finalizeze până mâine.

„Am avut înţelegeri cu administraţia cu privire la plata salariilor pe regionale. Sunt convins că banii au fost viraţi însă oamenii nu au mai avut răbdare. Nu am ştiut nimic despre această grevă, salariaţii au acţionat de capul lor. Astfel banii pentru Braşov şi Cluj au intrat aseară, pentru Bucureşti urma să intre azi de dimineaţă, pentru Timişoara şi Craiova trebuie să intre în această dupa-amiază, iar pentru Constanţa şi Galaţi urmează să intre mâine", ne-a declarat Gheorghe Popa.


GARA CHITILA
Călătorii blocaţi în trenuri au înjurat „fără perdea" ceferiştii care nu au avut bunul simţ să anunţe că vor declanşa grevă.

„Am pierdut avionul. Cine îmi decontează mie banii pe care i-am dat pe biletul de avion", striga la şeful de tren o călătoare nemulţumită de serviciile CFR-ului.

Din celălalt capăt al compartimentului, o gaşcă de studenţi doreau şi ei lămuriri tot de la şeful de tren cu privire la examenul pe care l-au pierdut din cauza întârzierii trenului. „Mergeţi dumneavostră cu noi la facultate să explicaţi că nu am ajuns pentru că v-aţi decis spontan să declanşaţi grevă? Numai în România se poate întâmpla aşa ceva", termină glorios cel mai suparat dintre studenţi.

Mai mult, un grup de turişti străini, care nu vorbeau nicio limbă de circulaţie internaţională, nu prea înţelegea de ce lumea coboară deşi trenul nu ajunsese în Bucureşti. La un moment dat, când s-au pomenit singuri în compartiment, aceştia au coborât cu tot cu bagaje, au mers în urma „turmei" de oameni care se îndreptau către microbuze, însă neînţelegând mare lucru, au hotărât să se odihnească pe iarba verde din faţa gării.


MAXI-TAXI
Spre bucuria firmelor de transport de călători ce efectuează curse din localităţile limitrofe capitalei către oraş, greva spontană a fost mană cerească.

„Ce se întâmplă de este aşa de multă lume care vrea să ajungă azi în Bucureşti? Se întreba şoferul plăcut surprins de călătorii care parcă doreau să ia pe sus maşina. Aaaa e grevă la CFR, sunt trenurile oprite, ce bine, mai facem şi noi un ban", vorbea singur şoferul de pe microbuzul ce mergea către Bucureşti. Persoanele care au decis să coboare din tren şi să ajungă în Bucureşti cu microbuzul au mai dat şi doi lei pentru o călătorie până la Piaţa Chibrit. 

×
Subiecte în articol: observator