x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Prunariu: Hazarde naturale mari, generează o cascadă de alte hazarde

Prunariu: Hazarde naturale mari, generează o cascadă de alte hazarde

12 Mar 2011   •   09:07


Dumitru Prunariu, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, a spus vineri seară la Realitatea TV că, în ultimii ani, numărul hazardelor naturale este în creştere şi că,  cu cât acestea sunt mai mari, cu atât determină o "cascadă" de alte hazarde.

"În general, în ţările dezvoltate, deşi influenţa unui hazard natural este mare, distrugerile sunt în general mici. Pentru că infrastructura este bine pusă la punct. În cazul tsunami-ului din Indonezia au murit peste 260.000 de oameni şi a fost distrusă întreaga infrastructură a zonei în care s-a produs dezastrul natural. În Japonia ne aşteptam ca aceasta să reziste, dar intensitatea cutremurului a fost atât de mare, iar lovitura acestui tsunami a fost atât de puternică încât şi infrastructura unei ţări atât de dezvoltate a fost şi este în continuare pusă în pericol",a declarat Dumitru Prunariu.

Întrebat care sunt implicaţiile deplasării cu 10 centimetri a axei Pământului, cauzată de cutremur, Prunariu a spus că deviaţia este minoră şi că nu are un efect cuantificabil asupra mişcării de revoluţie a Pământului. "În cazul unor dezastre naturale de această magnitudine, pe lângă cutremure, erupţii vulcanice, lovituri de asteroizi, o dată la sute sau mii de ani, mişcarea Pământului este foarte puţin perturbată. 10 centimetri nu înseamnă mult, dar în timp rotaţia Pământului poate să sufere nişte mici modificări", a spus preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

Cât despre eficienţa sistemelor de avertizare în caz de cutremur, Prunariu a declarat că Japonia este ţara care are cele mai performante astfel de sisteme: "În Oceanul Pacific au fost instalate sisteme de avertizare împotriva tsunami şi au fost puse toate în alertă. Se aşteaptă ca valul tsunami să atingă coastele vestice ale Americii de Nord şi de Sud şi să meargă inclusiv spre Australia. Oamenii au fost preveniţi şi s-au deplasat deja pe zone mai înalte".

"România a instalat o serie de sisteme de avertizare în caz de cutremure. România este oarecum obişnuită cu cutremure şi poate să avertizeze anumite instituţii care sunt foarte sensibile, centrale nucleare, zone care furnizează electricitate, gaz natural, cu 10-15-20 de secunde înainte de producerea unui cutremur. Atât cât să fie necesar să se închidă sistemele şi să nu fie puse în cel mai mare pericol prin luarea prin surprindere", a completat Prunariu.

Totodată, Prunariu a estimat că, cu cât sunt mai mari aceste hazarde naturale, "cu atât determină o cascadă de alte hazarde naturale", în ultimii ani, numărul acestor fenomene fiind în creştere."Sunt vulcani care încet-încet sunt reactivaţi. Cutremurele puternice pot să provoace rupturi de scoarţă acolo unde magma apasă dinspre interior spre exteriorul Pământului şi să determine ulterior erupţii vulcanice", a spus Dumitru Prunariu.

×
Subiecte în articol: cutremur japonia