x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator RADET, controlat de oameni plătiţi de noi cu mii de euro

RADET, controlat de oameni plătiţi de noi cu mii de euro

de Monica Andrei Capatos    |    13 Oct 2007   •   00:00
RADET, controlat de oameni plătiţi de noi cu mii de euro
Sursa foto: Marin Raica/

Bălci, replici la mişto şi multe proiecte aprobate din interes, aşa se poate rezuma şedinţa de ieri a Consiliului General. In rest, au aprobat un proiect de un milion de euro pentru renovarea sălii lor de şedinţă şi au fost de acord cu infiinţarea unei agenţii care să controleze RADET, bugetul fiind de 480.000 de euro, bani care se vor regăsi in facturile bucureştenilor, care şi aşa cresc de pe acum cu 10%.



Bălci, replici la mişto şi multe proiecte aprobate din interes, aşa se poate rezuma şedinţa de ieri a Consiliului General. In rest, au aprobat un proiect de un milion de euro pentru renovarea sălii lor de şedinţă şi au fost de acord cu infiinţarea unei agenţii care să controleze RADET, bugetul fiind de 480.000 de euro, bani care se vor regăsi in facturile bucureştenilor, care şi aşa cresc de pe acum cu 10%.


După lungi dispute pe teme politice, consilierii generali s-au găndit că ar fi momentul să facă ceva şi pentru confortul lor, de parcă pentru cel al bucureştenilor ar fi mişcat vreun deget. Dar pentru că interesul este mai presus de orice, aleşii au aprobat reamenajarea sălii de consiliu de la Primăria Capitalei, lucrare care stoarce bugetul de un milion de euro. Asta in condiţiile in care clădirea municipalităţii este incadrată la gradul 1 de risc seismic, cu alte cuvinte pică la primul cutremur. "Cu un milion de euro putem construi o grădiniţă. Mai bine consolidăm clădirea şi apoi modernizăm sala", a spus Antonel Tănase, PNL. Replicile n-au intărziat să apară. "Pledoaria lui Antonel miroase a caltaboş", a vociferat Liviu Goncea, PSD. Miştourile au continuat, hotărărea a fost aprobată, aşa că aleşii locali vor face circ intr-o sală de un milion de euro care va avea un sistem performant de vot electronic.


INUTIL. Distracţia pe banii contribuabilor a continuat. Ei au aprobat infiinţarea unei agenţii municipale care să monitorizeze activitatea RADET. Scopul acestei instituţii ar fi in principal elaborarea unor strategii care să conducă la reducerea costurilor pentru consumul de agent termic plătit de populaţie.

Pentru această activitate, noua instituţie - din care fac parte cinci pănă la şapte specialişti, are un buget anual de 480.000 de euro. Din această sumă, 300.000 de euro ar fi pentru "cheltuieli proprii de funcţionare", fără să se precizeze exact despre ce este vorba, iar 180.000 de euro pentru "plata studiilor de specialitate şi experţilor independenţi". Cei aproape jumătate de milion de euro ar urma să fie plătiţi de bucureşteni, ale căror facturi pentru consumul de căldură şi apă caldă ar creşte cu 0,32 %.


SALARII ENORME. Cu salarii cuprinse intre 6.500 şi 8.000 de euro - in funcţie de numărul de angajaţi, cinci sau şapte - specialiştii nu vor face altceva decăt să constate ceea ce se ştie de mult: RADET merge in pierdere.

"Trebuie să măsurăm ce s-a investit, unde s-a greşit. Noi vom reprezenta mecanismul de măsurare a efectelor acelor investiţii", a spus Tudor Popescu - unul dintre cei "cinci sau şapte specialişti" care vor face parte din noua instituţie.

Intrebat care sunt cauzele - pe lăngă pierderile din reţea - pentru care bucureştenii plătesc facturi mari la intreţinere, expertul a făcut referire şi la salariile celor din RADET.

"Sunt salarii mari, nejustificate, la RADET. Este una din cauze, cu efecte asupra facturilor", a spus Popescu, care nu s-a arătat deranjat de veniturile pe care le-ar incasa in calitate de expert al noii instituţii.

"Munca noastră se justifică. Nu ştiu ce salarii vom avea, insă pentru rezultatele noastre merită orice efort financiar", a adăugat Popescu.
El a afirmat că primele rezultate ale muncii specialiştilor AMEREB se vor vedea peste trei luni. Adică in luna ianuarie, cănd consumul de agent termic creşte. Aceeaşi instituţie va constata, pe banii locuitorilor Capitalei, că bucureştenii plătesc facturi nejustificat de mari dacă vor să se incălzească iarna. După ce va constata aceste lucruri, noua instituţie va propune cheltuirea altor sute de milioane de euro pentru investiţii, pe care - de data aceasta - să le supravegheze cineva, ca să nu mai fie cheltuite prost, astfel incăt bucureştenii să achite facturi reduse pentru incălzire.

Facturi mari la iarnă

Imediat după ce au votat infiinţarea unei instituţii care va cheltui jumătate de milion de euro pe an, din banii locuitorilor Capitalei, pentru a găsi soluţii de ieftinire a facturii la intreţinere, consilierii municipali au votat majorarea facturii pentru consumul de apă caldă şi căldură.
Incepănd din luna noiembrie, bucureştenii vor plăti facturi majorate cu 10% pentru consumul de agent termic. Potrivit directorului RADET, Virgil Ramba, majorarea preţului local de referinţă al gigacaloriei - de la 107,5 lei la 119 lei - este necesar din cauza pierderilor din reţea (care au atins 22%).
Astfel, potrivit estimărilor regiei de termoficare, in primele luni ale sezonului rece, bucureştenii care locuiesc in apartamente cu două camere vor plăti 160 de lei pentru consumul de apă caldă şi căldură, in loc de 140 de lei.


Coroană de flori şi borduri

Democraţii au preluat controlul absolut in Primăria Capitalei, o dată cu vacantarea posturilor a zece consilieri municipali ai PSD - din cei 12 care au demisionat la inceputul lunii septembrie - PD marcănd evenimentul cu un "moment de reculegere pentru defunctul PNL". Demonstraţia de forţă a PD a fost marcată, ironic, la finalul şedinţei, cănd democraţii le-au inmănat liberalilor o coroană mortuară de flori şi o sticlă de ţuică. "Domnilor, nu zămbiţi! Nu rădeţi! Este un moment unic, o tragedie. Nu asistăm in fiecare zi la moartea unui partid istoric.
Vă rog să păstrăm un moment de reculegere pentru defunctul PNL", a spus un consilier. El a povestit că s-a intălnit pe drum cu "unu’ Remeş", care i-a inmănat coroana, pe care scria: "Regrete Eterne pentru PNL. Din partea lui Decebal Traian Remeş". Liberalii nu s-au lăsat intimidaţi şi i-au cadorisit pe consilierii PD cu o bordură, simbol
al corupţiei din primărie.


×
Subiecte în articol: observator radet