x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rafila: ANDIS costă 3 milioane de euro. Se va ocupa de folosirea fondurilor PNRR

Rafila: ANDIS costă 3 milioane de euro. Se va ocupa de folosirea fondurilor PNRR

02 Iun 2022   •   16:20
Rafila: ANDIS costă 3 milioane de euro. Se va ocupa de folosirea fondurilor PNRR
Sursa foto: Lucian Alecu

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), pentru care s-au alocat 3 milioane de euro, se va ocupa de folosirea fondurilor PNRR, spune ministrul Sănătăţii. Alexandru Rafila vorbește și despre cele 3 spitale regionale.

Rafila a spus despre Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) că speră să fie un instrument care să facă posibilă accelerarea investițiilor în sectorul sanitar.

„Mă refer în primul rând la cele trei spitale regionale care trec cu structură cu tot de la Ministerul Sănătății la această agenție și la minim trei obiective de investiții din cadrul PNRR. Este important să avem o astfel de structură și să găsim mecanismele prin care să aducem specialiști și rămânerea unor specialiști în structurile aceste agenții. O structură fără profesioniști nu poate să își îndeplinească rolul”, a afirmat, joi, după ședința de Guvern, Alexandru Rafila.

ANDIS va fi condusă de un președinte pe care trebuie să îl desemneze Ministerul Sănătății, pentru 6 luni.

Până la sfârșitul anului ANDIS trebuie să aibă minim 52 de posturi ocupate, iar ținta finală este anul 2026, când ar trebui să aibă minim 78 de posturi ocupate.

„Scopul ei nu este să atragă fonduri din PNRR, important este să utilizeze fondurile din PNRR pentru dezvoltarea investițiilor”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Întrebat cât costă ANDIS, Rafila a răspuns: „este o alocare de 3 milioane de euro care nu este pentru salarii - salariile vor fi plătite din bugetul Ministerului Sănătății - ci pentru consultanță pentru cei care vor lucra acolo. Este mult mai consistentă. Rămâne de văzut cum reușim să stabilizăm personalul după pregătirea la cel mai înalt nivel”.

Întrebat, de asemenea, când ar trebui să fie gata spitalele regionale, Rafila a răspuns că până la sfârșitul anului 2026 sau 2027: „important este că a început proiectarea pentru două dintre ele. Proiectanții chiar încearcă să reducă termenul de execuție în așa fel încât în trimestrul doi al anului 2023 să avem proiectele gata și să se poate organiza licitația pentru construcția efectivă a celor două spitale, iar pentru spitalul regional Craiova licitația privind proiectarea se va finaliza sperăm în lunile de vară, probabil iulie sau august”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila