x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rămăşiţele primilor agricultori din Europa, descoperite în timpul săpăturilor la autostrada Sibiu - Orăştie

Rămăşiţele primilor agricultori din Europa, descoperite în timpul săpăturilor la autostrada Sibiu - Orăştie

09 Aug 2012   •   06:42
Rămăşiţele primilor agricultori din Europa, descoperite în timpul săpăturilor la autostrada Sibiu - Orăştie

Cea mai veche asezare neolitica din tara a fost descoperita de arheologi pe tronsonul IV al autostrazii Sibiu - Orastie, in zona localitatii sibiene Cristian, directorul Muzeului Brukenthal, Sabin Luca, afirmand ca ea a fost intemeiata de primul val de agricultori care au migrat din Orientul Apropiat.

"Toate cele noua situri cercetate au dat materiale arheologice de exceptie. Din ele putem sa facem un muzeu, avem mii de obiecte restaurate sau in curs de restaurare, avem observatii inclusiv de arhitectura, lucram ca un muzeu european, ba as indrazni cam peste nivelul multor muzee din Europa. De ce e important acest sit (situl Cristian - n.r.)? Am descoperit in sit un lucru pe care toata lumea il considera ipotetic, cel putin pe teritoriul Romaniei, si anume prima faza, cea mai veche faza, cel mai vechi moment in care au aparut purtatorii tehnologiilor neoliticului, adica momentul in care, in urma unei schimbari climatice majore, oamenii din Orient, din Anatolia, cel mai aproape de noi, au inceput sa colonizeze aceasta zona, peste o populatie de vanatori si pescari. (...) Acestia au venit cu tehnologiile de supravietuire din Orient, ei stiu sa isi construiasca la suprafata case si sa constituie asezari din mai multe locuinte, vin cu o tehnologie de ingropare, au un anumit rit si ritual din Orient, isi ingroapa intentionat mortii, constituie primele necropole, cimitire", a explicat Sabin Luca.

Articolul integral pe antena3.ro.

×