x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Raport ASPA : mai putini oameni mușcați, amenzi pentru adăposturile ilegale

Raport ASPA : mai putini oameni mușcați, amenzi pentru adăposturile ilegale

01 Noi 2013   •   16:14
Raport ASPA : mai putini oameni mușcați, amenzi pentru adăposturile ilegale
Numarul persoanelor muscate de caini fara detinator s-a redus cu 43%, conform datelor prezentate de Institututul Matei Bals.

Astfe, potrivit ASPA, in septembrie – octombrie 2012, la Institutul Matei Bals se inregistrau 1476 de persoane muscate de caini fara stapan din Bucuresti.
In septembrie – octombrie 2013, s-au inregistrat 835 de persoane muscate de caini fara stapan din Bucuresti. De altfel, în luna octombrie 2013, s-a inregistrat cel mai redus numar de persoane muscate de caini, din ultimii 7 ani (348).

Rezultatul a venit ca urmare a acțiunii asupra haitelor si cainilor agresivi, iar extinderea capacitatii de capturare a facut ca termenul de solutionare a sesizarilor sa fie redus cu 50%.

“Toate informatiile primite la dispecerat sunt centralizate si ne-au ajutat semnificativ in prioritizarea actiunilor de capturare. Multumim cetatenilor care au apelat la nr. de tel. 021.9844 si ne-au oferit din timp informatii utile, pentru ca astfel am reusit sa prevenim incidentele", a precizat Răzvan Bancescu, coordonator proiect ASPA.

Zonele cu haite, din proximitatea gradinitelor, scolilor, spitalelor si parcurilor sunt tratate cu prioritate 0.

943, caini adoptați

Pana in prezent au fost capturati 3052 de caini. 943 de caini au fost adoptati de persoane fizice, iar 881 au fost adoptati de adapostul Dogtown, de la Uzunu. Inca 298 de caini sunt in curs de adoptie. Cei interesati au ales cainii, iar ASPA ii sterilizeaza in vederea adoptiei. 200 de caini vor fi adoptati de ONG, iar 98 de persoane fizice.

“Am solicitat politiei locale de sector verificarea adoptiilor. In Sectoarele 3 si 4, s-a confirmat prezenta cainilor adoptati la adresele mentionate in formular. Exista insa 23 de cazuri unde cainii adoptati nu au fost gasiti la adresele declarate. In ceea ce priveste sectoarele 1, 5 si 6 nu am primit inca rezultatele verificarilor, iar Politia Locala a sectorului 2 ne-a trimis o adresa prin care ne transmite, citez, “solutionarea aspectelor solicitate nu intra in atributiile politistilor locali”. Ii contrazice art 6, lit e, din legea 155/2010 privind competentele Politiei Locale, care prevede: “constata contraventii si aplica sanctiuni, potrivit competentei, pentru nerespectarea legislatiei privind regimul de detinere a cainilor periculosi sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a cainilor fara stapan si a celei privind protectia animalelor si sesizeaza serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan despre existenta acestor caini si acorda sprijin personalului specializat in capturarea si transportul acestora la adapost ”, a explicat Bancescu.

Pana in prezent, au fost gasiti in strada 4 caini abandonati, care fusesera adoptati de curand. Acestia au fost duși in adapost, iar ASPA va depune toate documentele la Politie, in vederea initierii cercetarii penale.

Amenzi de 50 000 de lei

Conform preverilor HCGMB nr. 145/2013, toate institutiile, ONG-urile si persoanele juridice care desfasoara activitati de adapostire a cainilor pe raza Municipiului Bucuresti trebuie sa comunice catre ASPA informatiile aferente acestor activitati. Astfel, ASPA deruleaza si actiuni de control asupra tuturor adaposturilor din Bucuresti.

In urma acestor controale, s-a constatat ca exista adaposturi ilegale, care nu au autorizatii de functionare si ca exista adaposturi care nu au inregistrat cainii. Este vorba de aproximativ 3000 de caini care se pot intoarce oricand in strada.
S-au aplicat amenzi in cuantum de 50.000 de lei.

Mai mult decat atat, pentru a stopa eventualele afluxuri de caini din proximitatea Bucurestiului, au fost monitorizate zonele limitrofe Capitalei (Popesti-Leordeni, Glina, Peris, Gruiu, Chiajna, Crevedia, Buftea, Baneasa- Giurgiu) si s-au identificat 11 adaposturi.

Avand in vedere ca ASPA nu are competenta in afara Bucurestiului, va depune o adresa la ANSVSA (Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara) in vederea verificarii conditiilor de adapostire in aceste locatii si stabilirea numarului de caini.

Locuri noi in adăposturi

Potrivit ASPA, se lucreaza la finalizarea investitiei de la adapostul de la Mihailesti, insemnand inca 500 de locuri. Pana la sfarsitul anului se va amenaja inca un adapost de minimum 2.000 de locuri. Dupa ce capacitatea de adapostire va fi extinsa, se va actiona pentru intensificarea actiunilor de capturare, cu o tinta de prindere de 3.000 de caini pe luna, mai precizează reprezentantul ASPA.  

×